Vidéken nőtt, a fővárosban csökkent a vendégéjszakák száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 01. 17. 00:00

A KSH legfrissebb adatai szerint 2007. január–december a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 58%-os szobakihasználtsággal működtek. Bevételeik két százalékkal nőttek.

A budapesti szállodák mellett, a balatoni háromcsillagos szállodák szobakihasználtsága közelítette vagy haladta meg a 60%-ot. A szobafoglaltság a többi szállodacsoport mindegyikében meghaladta a 45%- ot. A vizsgált időszakban a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 9,3 millió volt, ami 2%-kal meghaladta az előző évi szintet. A fővárosi szállodákat stagnálás, illetve csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban általában nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű (10%- os) emelkedésről a balatoni háromcsillagos szállodák számoltak be.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 400 forint volt a vizsgált időszakban.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 10 100 forint volt az év során. A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében 2%-kal nőtt 2007. évben. A tárgyidőszakban 10% fölötti emelkedésről a Balaton partján működő szállodák, valamint az ország keleti részén található 4–5 csillagos szállodák számoltak be. A budapesti három-, illetve négycsillagos, valamint a háromcsillagos nyugat-magyarországi egységek szobaárbevétele 4–7%-kal csökkent.

 

 

 

  

Kapcsolódó cikkeink