VHT: a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy a minőségbiztosítás csúcsa

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 28. 12:05

Az elmúlt napokban, hetekben sokan találkozhattak az óriásplakátokon, illetve az áruházak kóstoltatásain a Legjobb Minőségű Magyar Sertéshús címkével. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) hangsúlyozza, hogy ennek a fogalomnak semmi köze nincs a Kiváló Minőségű Sertés Védjegyhez, illetve nincs arról tudomása, hogy más, a KMS Védjegy elnyeréséhez hasonló, részletesen ellenőrzött és nyomon követett minőségbiztosítási rendszer működne – olvasható a VHT közleményében.

serteshus

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tavaly hirdette meg a Kiváló Minőségű Sertéshús, azaz KMS-védjegy bevezetését. A védjegyrendszer működési feltételeinek kialakítását, és magát a működtetését a tárca a VHT-re bízta. A rendszer működéséhez pénzügyi támogatást is biztosít a VM.

A KMS-termékek körébe tartoznak a vágóállatok, sertéshúsok, félkész és késztermékek. Feldolgozott termékek csak KMS-minősítésű sertéshúst tartalmazhatnak.

A védjegyrendszer felépítése vertikális, az élőállat tartásától kezdve a termékelőállítás minden fázisát átvizsgálják, függetlenül attól, hogy ki kéri a védjegy használatát. A használatot kérvényezheti sertéstermelő, őstermelő, vágóhíd, daraboló üzem, készítménygyártó, kereskedő vagy vendéglátó egység.

A KMS-termék többletértéke a fogyasztói megítélésen és bizalmon alapul, amelyet csak akkor lehet biztosítani, ha hatékony ellenőrzési rendszer is működik – emelte ki a VHT. Az ellenőrzés kiterjed az állategészségügyi, higiéniai, takarmányozási, állatjóléti, nyomonkövetési és környezetvédelmi feltételek vizsgálatára, amelyet a QR-kód rövidesen várható bevezetésével kívánnak még megbízhatóbbá, sokszínűbbé tenni.

A KMS-védjegy elnyerésére szóló pályázatot ez év márciusában hirdették meg. Jelenleg öt vágó cég jogosult a védjegy használatára. Az alföldi régióban a Hajdúhús 2000 Kft., a Szerencsi Mg Zrt., az Atalante Kft. és Pákozdi Benő vágóhídja. A Dunántúlon a Babati és társa Kft. pályázott sikeresen a KMS-védjegyre.

A fogyasztók a Hajdúhús 2000 Kft., a Szerencsi Mg Zrt., valamint a Babati és társa Kft. saját boltjaiban találkozhatnak KMS-minősítéssel rendelkező tőkehús kínálattal.

Jelenleg csak sertés tőkehús nyerte el ezt a minősítést, a feldolgozott termékek vizsgálata jóval időigényesebb. A kereskedelmi láncok boltjainak KMS-minősítése jelenleg folyamatban van, de még egyiket sem bírálták el.

A KMS-termékek megkülönböztetésére szolgáló szimbólumot, megjelölést védeni kívánják a hamisításoktól, félrevezetésektől, különben elvész a fogyasztói bizalom, és a védjegy hiteltelenné válik. A szervezet ezért vállalta, hogy folyamatos monitoring-vizsgálatot végez, és azonnal a közvélemény elé tárja, ha bármilyen visszaéléssel találkozik.

A VHT, mint a védjegy működtetését ellátó szervezet szükségesnek tartja a fogyasztók naprakész, részletes tájékoztatását annak érdekében, hogy a minőség garanciája fenntartható legyen.

Kapcsolódó cikkeink