Versenyhátrányban az uniós tojás

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 29. 11:41

Versenyhátrányba került EU tojáspiaca az alacsonyabb szintű élelmiszerbiztonsági és állatjóléti előírások között megtermelt, importból származó tojással és tojástermékekkel szemben. Ezért az unión kívüli országokkal folytatott bilaterális kereskedelmi tárgyalásokon meg kellene követelni, hogy a konkurens országok tojástermelői is olyan állatjóléti előírásokat vezessenek be, mint amilyenek az uniós állattartókra vonatkoznak.

tojas

A tojótyúkokra bevezetett uniós állatjóléti előírásokat ne veszélyeztesse az alacsonyabb állatjóléti követelmények között megtermelt tojás, illetve tojástermékek importja – hívta fel az Európai Parlament képviselőinek figyelmét Mark Williams, az európai Tojáscsomagolói, Forgalmazói és Feldolgozói Kereskedelmi Szövetség (EUWEP) titkára. A Baromfi Termék Tanács (BTT) közleménye kiemeli: az unióban bevezetett jogszabályi változások kiemelten érintik a tojótyúkok jólétének javítását, fokozását. Az EU fogyasztói üdvözölték a változásokat, ugyanakkor a nem uniós országokat e változások nem érintették, hiszen nincs kötelezettségük a jogszabályok alkalmazására, és továbbra is a hagyományos ketrecekben termelik meg a tojást és tojástermékeket, majd exportálják azokat az unióba.

A problémát súlyosbítaná az import vámtarifák csökkentése, vagy eltörlése, így ez az EU tojáságazatának képviselői szerint nem engedhető meg. A bilaterális tárgyalásokon maximálisan figyelem előtt kell tartani az EU-ban bevezetett, a tojótyúkokra vonatkozó állatjóléti, élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi előírásokat is – szorgalmazza az EUWEP. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink