Vendéglátás – kedvezőbb élelmiszerbiztonsági rendelet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 20. 12:35

Idén év közepén lépett hatályba az az új, a vendéglátó tevékenységet szabályozó élelmiszerbiztonsági rendelet, amelyet a vendéglátó szakma képviselői kedden Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumban ismerhettek meg részletesen a tárca szakértőitől. Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy az új jogszabály egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi a korábban csak bonyolult módon alkalmazható jogi normákat, ugyanis erre a területre nemrégiben még három különböző rendelet is vonatkozott.

Az új jogi szabályozás célja, hogy megkönnyítse a vendéglátásban dolgozók helyzetét, de az élelmiszerbiztonságot a korábbihoz hasonló magas szinten garantálja. Így a mostani rendelet egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a vendéglátó helyeken a munkát, és egyszerűsíti az adminisztratív terheket is. A minisztériumi rendelet így rugalmasabban lesz alkalmazható, és egyben illeszkedik az uniós normákhoz is.

Az államtitkár a szakmai fórumot megnyitó köszöntőjében arról beszélt, hogy az új rendelet többek között egyszerűsíti a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelményeit, lehetőséget nyújt a nyerstej átvételére, valamint egyszerűbbé válik az élelmiszerminták tárolása is. Emellett az új jogszabály meghatározza a vadászati termékek – vadhúsok – felhasználására vonatkozó szabályokat is. Ezek ugyancsak egyszerűbbé válnak, azaz az elejtett vadak húsát az állatorvosi ellenőrzést követően közvetlenül is felvásárolhatják a vendéglátó helyek. Változás meg az is, hogy a vendéglátó helyeken előállított élelmiszer a vendégek ellátása mellett 40 kilométeres körzetben értékesíthetővé válik.

Kardeván Endre viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a HACCP rendszer – azaz a veszélyelemzés kritikus szabályozási pontok összessége – továbbra is érvényben marad. Ez garantálja ugyanis az élelmiszerbiztonság megőrzésének magas szintjét. Egyszerűbbé válik ugyanakkor a HACCP rendszer alkalmazása, mivel minden vendéglátó egység maga alakíthatja ki a vendéglátó helyek sajátosságainak meghatározásával azokat a kritikus pontokat, amelyek az élelmiszerbiztonság szempontjából fontosak, és így fokozottan kell ellenőrizni azokat.

A minisztériumi vezető beszélt arról is, hogy most készül a tárcánál az jó higiéniai gyakorlati útmutató, a szóban forgó rendelethez kapcsolódóan. Ezzel az útmutatóval válik teljessé az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos szabályozások köre. Hozzátette: A nemrégiben életbe lépett új rendelet nem jelent anyagi többletterhet a vendéglátó ipari vállalkozások számára. Mint mondta: mindez a terhek könnyítésével és kevesebb kiadással jár majd a jövőben. A szakmai fórumon elhangzott: a vendéglátó ipari szakemberek számára a tárcánál részletesen bemutatott rendelet illeszkedik a Nemzetgazdasági Minisztériumnak abba a programjába, amelynek keretében a magyar vendéglátás általános helyzetén kívánnak javítani.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink