Véget ért a fél évig tartó lejtmenet a pénzpiacokon.

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 19. 10:31

Október hónapban véget ért a fél évig tartó lejtmenet a pénzpiacokon. A tőzsdéken érezhetően javult a hangulat az elmúlt időszakban, például az S&P 500 8,3 százalékot erősödött, ami az elmúlt négy év legjobb teljesítménye. A globális növekedési, illetve az első amerikai kamatemeléssel kapcsolatos félelmek csillapodása (legalábbis egy időre) a VIX index értékének alakulásában is tetten érhető. A félelemindexként is ismert mutató számítása során soha nem csökkent még olyan mértékben, mint az elmúlt egy hónapban.

A jó hír az volt, hogy nem volt rossz hír, nem támadták meg az oroszok az ukránokat, nem akar kiválni éppen Görögország az EU-ból, nem lassul a kínai gazdaság, nem kerül bajba az autóipar, nem zárnak be a nyersanyagbányák, a migránsáradatot is megszokta már az EU. Pedig egyik veszély sem múlt el, csak az újdonság varázsa, és talán rájöttek a befektetők, hogy ha minden hírből a legrosszabb valósulna meg, akkor már itt lenne a világ vége.

Persze óva intünk mindenkit attól, hogy rózsaszínben lássa a világot. Egy ideig még tart a vezető gazdaságokban a jelenlegi kegyelmi állapot: az USA már nem folytat monetáris lazítást, de az EKB igen, és lehet, hogy az év végén még rádob egy lapáttal. Mindez együtt támogató lehet a részvények számára.

Itthon az MNB az elmúlt időszakban számos lépést tett a hazai reálkamatszint csökkentésének irányába, amely egyre szélesebb piaci szegmens esetében akár negatív reálkamatok kialakulásához is vezetett. A Monetáris Tanács aktuális előretekintő üzenetével és a piaci várakozásokkal összhangban a hazai reálkamatok szintje a következő években akár még tovább süllyedhet, támogatva az inflációs cél fenntartható elérését. A várható alapkamat-csökkentés üzenete látszik a forint árfolyamában is, hiszen a pozitív támogató környezetben sem tudott tartósan a 310-es kurzus alá erősödni.

Az év végéig hátralévő időszakban összességében arra számítunk, a volatilitás továbbra is marad, kiugró lokális csúcsokkal és mélypontokkal, jó eséllyel egy Mikulás-rallyra.

Az alapvető irányt a napirenden lévő és sokszor emlegetett amerikai kamatemelés, vagy az ezzel kapcsolatos várakozások felerősödése jelenti, mely elsősorban a régiós devizákat és kötvényeket érintheti kedvezőtlenül, nem kímélve a magyar fizetőeszközt és az államkötvénypiacot sem

Kapcsolódó cikkeink