Vasárnapi boltzár: pro és kontra az alkalmazottak számáról

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 23. 11:45

Több mint kétezerrel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben és a túlórák száma is megugrott a vasárnapi boltbezárás óta, írta a blokkk.com. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Világgazdaság kérdésére kifejtette: nincs szó elbocsátásokról, az előző évhez érdemes viszonyítani a friss adatokat.

polc2

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a vasárnapi boltzár bevezetését – az utolsó tiszta hónapot, februárt – követően csökkent az alkalmazottak létszáma. Áprilisban már a teljes munkaidősök körében is visszaesett a létszám, februárhoz képest több mint félezerrel, márciusban még csak a részmunkaidősöknél mutatott ki csökkenést a KSH. A kereskedelem teljes körében, ami a nagy- és a kiskereskedelmet is magában foglalja, kétezer-kétszáz fővel kevesebben dolgoztak alkalmazottként áprilisban februárhoz képest.

Az NGM szerint szezonális hatások miatt a statisztikákat év/év összevetésben érdemes vizsgálni. E szerint pedig egy év alatt a kereskedelem és gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban tízezerrel nőtt az alkalmazásban állók száma. A kiskereskedelemben a növekmény 2500 fő. A május 20. és június 20. közötti időszakban 1959 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók a kereskedelmi szektorban
– érvel a minisztérium.

A Világgazdaság viszont megjegyzi, hogy február és március között utoljára 2009-ben bocsátottak el ennél több kereskedelmi alkalmazottat és hat évvel ezelőtti szint alá került a foglalkoztatottak száma az ágazatban. A portfolio.hu pedig arra mutatott rá, hogy utoljára 2008-ban kellett ennyit túlórázniuk az alkalmazottaknak a szektorban. Ez a három tényező pedig szintén arra utal, hogy valami megváltozott 2015 márciusa óta.

A portfolio.hu véleménye szerint mivel a vasárnapi boltbezárás idén márciusban lépett életbe, ezért 12 hónapra visszamenőleg bázist állítani ezen hatás megállapítására teljesen értelmetlen. Óvatosan annyit mondható, hogy a KSH számai azt mutatják, hogy egy (a növekvő kiskereskedelmi forgalom okozta) növekvő foglalkoztatású ágazatban a vasárnapi boltbezárás törést okozott: 11 hónapnyi, összességében bővülő trend a 12. hónapban elakadt. Nem árt azonban az óvatosság, érdemes még néhány hónapot várni, hogy pontosabb képet kapjunk a folyamatokról. (portfolio.hu, vg.hu, blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink