Varga Árpád: nincs megoldás az áfacsalások felszámolására

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 12. 17. 12:00

„Nemcsak Magyarországon, de az EU-n belül máshol sem reális annak az esélye, hogy változás történjen az áfa rendszerében. Tudomásul kell venni, hogy az áfacsalást nem lehet felszámolni, ebben az áfa-rendszerben mindig lesznek csalók” – mondta a www.ado.hu portálnak adott interjúban Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese.

NAV

A NAV évente körülbelül 500 milliárd forint adóhiányt állapít meg, és hiába találnak minden évben egyre nagyobb adókülönbözetet, ez egy folyamatos harc, mert a csalások volumene is folyamatosan nő. Mindezek ellenére 2014-re is vannak új tervek: az e-útdíj és az online pénztárgépek rendszerében bízik az adóhatóság.

„Négyezer revizorunk van, akik nemcsak áfát ellenőriznek. Havonta 100-110 ezer bevallás érkezik hozzánk, ebből 40-45 ezerre oda kell figyelni, mert vagy visszaigénylést, vagy átvihető követelést tartalmaz. Negyedévente még rosszabb a helyzet. Ezért naivitás azt várni, hogy áfát csak tételes ellenőrzés után fizessünk vissza – ehhez meg kellene többszörözni az adóhatóság létszámát” – mondta el Varga Árpád a www.ado.hu portálnak, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy egész Európa az önadózás elvét követi, ami azt jelenti, hogy a hatóság megbízik az adózóban, éppen ezért itthon is ezt kell tenni.

Mindezek ellenére folyamatosan dolgozik azon az adóhatóság, hogy újabb és újabb eszközöket vessenek be az áfacsalások felfedésére – jövőre már belenézhet a NAV az e-útdíjfizetés rendszerébe, illetve az online pénztárgépek is segíthetnek. „Az e-útdíj rendszeren keresztül tudni fogjuk, hogy valójában merre mennek a kamionok, sőt a felvételekből az is látható lesz, hogy szállítanak-e árut. Bízunk az online pénztárgépek bevezetésében, bár az más kört érint, de szintén növeli az áfabevételeket” – véli Varga Árpád. Az interjúból az is kiderül, hogy az elnökhelyettes az online pénztárgépek kapcsán derűlátó, szerinte ha valaki megtette az előírásoknak megfelelő intézkedéseket, tehát kért regisztrációs kódot és megrendelte érvényes típusú pénztárgépét, akkor védett a bírságokkal szemben.

Az elnökhelyettes arról is beszélt, hogy nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban több mint egy évvel ezelőtt bevezették a fordított adózást – a statisztikák szerint kétszer annyi gabonát adtak el korábban, mint amennyit megtermeltünk itthon. Mindez azért fordulhatott elő, mert az áru nagy részét papíron kivitték külföldre, megkerülve így az áfafizetést, majd az árut belföldön értékesítették. A fordított áfa bevezetésével szinte kitisztult a szektor,de valószínűleg azóta más termékköröket vontak be az áfacsalás rendszerébe. Éppen ezért nem áll le a munka- 30-40 tagból álló cégláncolatokat ellenőriz a hatóság.

Arra a kérdésre, hogy mi jelenthet megoldást az áfacsalások rendszerére, Varga Árpád elmondta: „Jobban kell dolgoznunk. Már harmadik éves a bűnügyi igazgatóságunk, így lassan bírósági ítéletek is várhatók – ezek elrettentő hatásúak lehetnek. Tudomásul kell venni azonban, hogy az áfacsalást nem lehet felszámolni. Lehet harcolni ellene új intézményekkel, hatékonyabb ellenőrzéssel, új eszközökkel, de ebben az áfa-rendszerben mindig lesznek, akik bűncselekményt követnek el. Vagyon elleni bűncselekmények is mindig lesznek, és gyilkosságok is.”

Kapcsolódó cikkeink