Van-e coolabb a jéghidegnél?

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 17. 10:58

Vigyázat, spoiler következik: nincs! Mantraként mondjuk: a vendég élményt vár – a barman már nemcsak a koktélokat próbálja újra és újra megreformálni, hanem kreatív módon játszik a díszítéssel, és egyre inkább már a jéggel is. A mi kedvenceink a 30-40 percig olvadó, gömb- és kockaformájú, vagy más érdekes geometriai formákban készülő óriás jégdarabok, ám még ezeknél is sokkal változatosabb a „tartalmas” jégkockák világa, azaz azoké, amelyekbe már alapanyagokat fagyasztottak.

Horeca_Italvilág_Fagyasztott 1

Az igazi mesterségbeli tudást azok a jégkockák illusztrálják, amelyekbe a koktélok komponenseinek egy része eleve fagyasztásra kerül – ez a trend a jégfront előharcosaiként korábban már általunk is példaként említett chicagói bárokban indult el. Így az ital az első kortytól az utolsóig ugyanazon a hőfokon, ugyanazt az ízélményt hozza, már persze ha a mixer célja nem az, hogy a kiolvadás kortyról kortyra más impressziót keltsen. Merthogy így is lehet játszani az ízekkel.

Nyáron egy könnyű borral kiül a vendég a teraszra, és ha nem iszik elég gyorsan, csak azt érzi, hogy itala utolsó kortyai már-már langyosak. Ha meg jeget tesz bele, a végére boros vize marad. Kolumbusz tojása tehát a fagyasztott borkocka, amely hosszabb ideig engedi élvezni az italt, és biztosan nem rontja el egy pohár friss rozé vagy fehérbor ízét. A könnyű vörösborok hűtésének divatjából kiindulva talán még az sem számít blaszfémiának, ha ilyenből is csinálunk jeget.

A látvány fontos marketingérték, márpedig legalább ennyire látványos a jégkockák evolúciójának másik új vonala, amelyet mi leginkább kényelmi jégkockának neveznénk: dekorációs anyagok, gyümölcsök és gyümölcslevek, szirupok kerülnek a fagyasztóba. Ezekkel aztán gyorsan, külön eszközök és edények nélkül percek alatt készíthetők kevert italok, ha sok embert kell kiszolgálni, nagy mennyiségben is.

Készülhetnek kockák „univerzális használatra” is, de ráció persze abban van, ha italtípushoz rakják össze a hozzávalókat, mondjuk egy ginalapú italhoz reszelt uborkával, mentalevéllel, 1-2 szem málnával, egy rumoshoz citromlével, mentalevéllel, cukorsziruppal, a radlerhez pedig mehet a citromhéjspirál és a szirup a jégkockába.

Kapcsolódó cikkeink