Vajon a konzerv vagy a fagyasztott a táplálóbb?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 05. 29. 09:04

A hazai köztudatban még tartja magát, hogy tartózkodunk a konzervektől és a fagyasztott élelmiszerektől, mert azt hisszük, jóval kisebb a tápértékük. Sokan, még a tudatosan táplálkozók közül sem tudják, hogy számos zöldség esetében sokkal jobban járunk a főttel és a fagyasztottal, mintha „frissen”, nyersen fogyasztanánk. Gyorsfagyasztott állapotban ugyanis legtöbb zöldség és gyümölcs vitamintartalma például magasabb is marad, mintha hazahoznánk a piacról és eltelne pár nap, amíg megesszük.

Régóta vita tárgyát képezi, hogy milyen élelmiszert és milyen formában vegyünk, illetve fogyasszunk:
Több, tudatos táplálkozási irányzat is kvázi halott termékeknek tekinti a konzervet és a fagyasztott élelmiszereket, ahogy a mikrózást is van, aki kártékonynak tartja

– mondta a HVG-nek Szöllősi Réka élelmiszeripari szakértő, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének szakmai és kommunikációs igazgatója. A tények azonban nem ezt mutatják: gyorsfagyasztott állapotban a legtöbb zöldség és gyümölcs vitamintartalma például magasabb is marad, mintha hazahoznánk a piacról és eltelne pár nap, amíg megesszük. A spenótot például még aznap, a leszedés után pár órával meg kellene enni, mert nagyon gyorsan és sokat veszít a tápértékékből – hangsúlyozza.