USA: emelkedő lakásárak, zuhanó fogyasztói bizalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 28. 00:04

Júliushoz viszonyítva 1,2 százalékkal emelkedtek az amerikai lakásárak. A jókedvet rögtön le is lohasztotta a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének publikálása, az index ugyanis jóval alatta maradt az elemzői várakozásoknak.

A 20 legnagyobb amerikai város lakásárainak alakulását tükröző S&P Case-Shiller index ugyan 11.9%-os csökkenést jelzett az augusztusra egy éves időtávon, ám júliushoz képest ismét emelkedtek az amerikai lakásárak, immár négy hónapja tart a javuló trend.
A Conference Board fogyasztói bizalmi indexének a konszenzus szerint valahol 53 pont körül kellett volna állnia szeptemberben (augusztushoz képest stagnálásra számítottak), azonban a nyilvánosságra hozott adatok 47,7 pontot mutattak.
A”jelenlegi helyzetmegítélés-„, valamint „a következő fél évre vonatkozó várakozások” alindex is csökkenést mutatott, utóbbi nagyobb visszaesése okozta a főindex meglepetésszerű csökkenését. 
A fogyasztói bizalmi indexre azért figyelnek annyira a tőkepiaci befektetők, mivel az amerikai GDP kétharmadát teszi ki a fogyasztás, a háztartások költekezése nélkül pedig nem nagyon van remény a gazdasági kilábalásra – írja a portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkeink