Ünnep a Starbucks-szal a kávé világnapján

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 29. 11:08

Ma ünnepeljük a kávé világnapját, amely kiemelkedő alkalom a Starbucks életében is, hiszen munkásságuk fókuszában évtizedek óta a tökéletes kávé és a személyre szabott italok megteremtése áll. Az ünnepnap alkalmából összegyűjtöttünk pár érdekességet a kávé szerelmesei számára, melyek tovább színesíthetik a mindennapi kávézás szertartását.

starbucks3

„A Starbucks immár több mint negyven éve dolgozik azon, hogy megteremtse a tökéletes kávéitalt. Ez azonban bonyolult feladat, hiszen minden ember más aromákat és más pörkölést kedvel. Ahhoz, hogy minden egyes kávéimádó személyes ízlését kielégíthesse, a Starbucks egyszerre törekszik az állandóságra és a folyamatos megújulásra” –mondta Szabó Orsolya, a Starbucks regionális marketing specialistája. „A már megszokott Espresso Roast kávéból készülő italokkal azoknak kedvezünk, akik már megtalálták kedvenc ízeiket. Az új Original Espresso bevezetésével pedig a kísérletező kedvűek számára szeretnénk megnyitni a világot, és megteremteni a lehetőséget, hogy a Föld legkülönbözőbb tájairól érkezett kávékat is megkóstolhassák” – tette hozzá.

Etióp szerzetesek alkották meg a világ első csésze kávéját

A valaha készült első csésze kávét a legenda szerint egy etióp szerzetes alkotta meg, amikor útja során találkozott Káldi pásztorral és a kávécserje bogyóitól „táncoló” kecskéivel. A termésből fogyasztott állatok és Káldi energikussága kíváncsivá tette, ezért ő is kipróbálta a „csodaszert”, de immár a kávébabot porrá zúzva és forró vizet öntve rá. Az így született kávéitalt a szerzetesek „Isten ajándékaként” üdvözölték.

A kávé a velencei kikötőn keresztül érkezett meg Európába a 17. században. A nagyvárosokban futótűzként terjedő kávébirodalmak népszerű gyülekezőhelyekké váltak, később pedig a fontos intézményrendszerek kifejlődésének színterei lettek, mint például a Londoni Tőzsde megalakulásának helyet adó Garraways kávézó.

A „kávéöv” három régiója

A kávécserjék az Egyenlítő körüli sávban, a Ráktérítő és a Baktérítő között teremnek, mivel a természeti körülmények itt a legmegfelelőbbek számukra. Ezt a sávot “kávéövként” is emlegetik, hiszen mindhárom kávétermő régió e területen helyezkedik el. A kávé, akárcsak a borszőlő, ízének nagy részét a régiók különleges természeti feltételeinek és a feldolgozás módjának köszönheti. Ez a három jelentős régió a latin-amerikai, az afrikai/arábiai, valamint az ázsiai-óceániai.

A latin-amerikai régióban termő kávé különlegessége, hogy főként nedves eljárással készül, míg az ázsiai-óceániai térségben inkább a félnedves eljárást részesítik előnyben. Az itt termett kávé jellegzetes, testes, fűszeres ízvilága a népek és kultúrájuk – így termesztési szokásaik – keveredésével alakult ki. A világ legegzotikusabb kávéi Afrika és Arábia térségéből származnak, ízüket könnyen fel lehet ismerni citrusos, bogyósgyümölcsös vagy éppen virágok illatára emlékeztető aromájukról.

A kávék alfája: az eszpresszó

Az eszpresszót ma a legnépszerűbb kávéként tartják számon, holott alig több mint 100 éves múltra tekinthet vissza. Az első presszó-kávéfőző gép kifejlesztése Luigi Bezzera, olasz üzletember nevéhez fűződik, aki 1901-ben megelégelte, hogy munkásai túl hosszú kávészüneteket tartanak. A kávéfőzés folyamatának felgyorsítására alkotta meg a gépet, így a dolgozók hamar visszatérhettek feladataikhoz. Innen ered a presszókávé elnevezés is, „expressz”, vagyis gyors kávé. A máig használatos automata kávéfőzők első változatát Ernesto Illy fejlesztette ki 1933-ban, mely alkalmas a tökéletes eszpresszó lefőzésére. Ez a kávé megfesti a nyelvet, krémes és domináns ízekkel teli.

Kapcsolódó cikkeink