Uniós csatlakozásunk óta közel kétmillióval csökkent a sertések száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 26. 00:07

Jelenleg az osztrák szinten van a magyar sertések száma, azaz mintegy 3,2 milliót tesz ki – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára.

A szakember hozzátette: a sertések száma Magyarország uniós csatlakozásának évében, 2004-ben még 5 millió körül volt. Azt követően következett be a drasztikus csökkenés, hogy a magyar gazdálkodók számára kötelezővé váltak az uniós állatjóléti és környezetvédelmi előírások. Ezek végrehajtása ugyanis jelentős forrásokat igényelt, amiknek nem mindenki tudott eleget tenni.
A 3,2 millió sertés tartása fedezi ugyan éves szinten az ország sertéshúsellátását, de a cégek most is évente mintegy 4,2-4,3 millió sertést vágnak Magyarországon. Így mintegy 800 ezer és 1 millió közötti élősertést hoznak be az országba, hogy a kivitelt fenn tudják tartani, s a már megszerzett piacaikat ne veszítsék el.
A mostani helyzetből Menczel Lászlóné szerint az lehet a kivezető út, ha az országban javul a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés és a növénytermesztés jelenlegi 30:70 százalékos aránya. Továbbá szigorú fellépéssel visszaszorítják az ágazaton belül a feketegazdaság mostani 25-30 százalékos arányát. Emellett erősebb lesz a nemzeti piac védelme, és megmarad az ágazat évi mintegy 10 milliárd forintos támogatása – közli az MTI.Kapcsolódó cikkeink