Újra vizsgálja a kiskereskedelmi láncokat a Versenyhivatal

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 30. 00:02

Versenyfelügyeleti utóvizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több áruházláncnál, hogy meggyőződjék arról, teljesítették-e korábban tett kötelezettségvállalásukat.

A GVH tavaly egyebek közt a Tesco, a Provera, az Auchan és a Metro beszállítói szerződéseit vizsgálta, hogy nem éltek-e vissza piaci erejükkel.
Így például a versenyhatóság a Tescót a visszáruval, a kötbérrel, a minőség-ellenőrzéssel összefüggő rendelkezések kapcsán kötelezte megfelelő szerződési ajánlattételre. Az Auchan azt vállalta, hogy információkat nyújt beszállítóinak, miként fogynak a termékeik. A Metrónak többek között a kizárólagos akciótartásra vonatkozó előírást kellett törölnie.
A vállalkozások ígéretet tettek a kifogásolható ügyletek módosítására.
A kötelezettségvállalásokra figyelemmel a versenyhatóság megszüntette a vállalkozásokkal szemben az eljárást. Úgy ítélte meg: a közérdek védelme a vállalások által teljesülhet, és ez fontosabb az esetleges büntetésnél.
Az intézményt a versenytörvény 2005-ös módosítása vezette be, és a GVH egyre gyakrabban alkalmazza a fogyasztómegtévesztéses ügyekben. Azt tartja szem előtt: a kötelezettségvállalással helyrehozható-e és mennyiben a kifogásolt magatartás. Így gyorsan lezárható az ügy, illetve helyes útra terelhető a verseny szempontjából aggályos tevékenység – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink