Újra támad a madárinfluenza

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 18. 11:02

A szövetségi agrárminisztérium madárinfluenza-megbetegedést regisztrált Indianában, az Egyesült Államok egyik középnyugati államában – írja az agrarszektor.hu. Figyelmeztetésük szerint csak a gyors reagálás állhatja útját a tavalyihoz hasonló, nagyobb járvány kitörésének.

pulykaMúlt év tavasza óta, amikor csaknem ötvenmillió szárnyast kellett elpusztítani a H5N2-es vírus okozta kiterjedt járvány miatt, ez az első madárinfluenza-megbetegedés az Egyesült Államokban – írja az MTI. A betegség most Indiana egyik déli pulykafarmján tört ki.

A H7N8 néven azonosított új kórokozó miatt, amelyet agresszívan fertőzőnek mondanak, eddig 60 ezer pulykát kellett elpusztítani. A szövetségi agrárminisztérium szerint kézben tartják a helyzetet, tesztelik a környező farmokat. A tárca azt is közölte, hogy a vírus által okozott emberi megbetegedést eddig nem jeleztek.

A legutóbbi madárinfluenza-járvány az Egyesült Államokban tavaly júniusban ért véget, és 3,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott az ágazatnak. Indiana az Egyesült Államok negyedik legnagyobb pulykatartó állama, a legnagyobb kacsatenyésztője, tojásipara pedig a harmadik legnagyobb az országban. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink