Újra nekilendülhet a hazai málna és szamócatermelés

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 04. 03. 12:00

Évi 391 ezer eurót, mintegy százmillió forint bogyós gyümölcs támogatáshoz jutnak 2012-től az egységes területalapú támogatásra (SAPS) jogosult magyar szamóca- és málnatermelők.

Az eddig hatályos európai bogyós gyümölcs támogatási rendszerben az Európai Unió csak feldolgozott gyümölcsre adott támogatást. Magyarországon a bogyós gyümölcs feldolgozása nem jelentős, a korábban rendelkezésre álló forrásból így csak csekély mértékben részesülhettek a magyar termelők. Az új uniós szabályozással, 2012-től a termelők juthatnak a közösségi kerethez. A támogatás elősegíti a vidéki munkahelyek létrejöttét, és kiszámítható jövedelmet ad a málna- és szamóca termesztőknek. A gazdák a bogyós gyümölcs elkülönített támogatást a már jól működő egységes kérelemmel igényelhetik, amelyhez a 2008-ban jóváhagyott – SAPS rendszer szerinti – termőterületeket veszik alapul.

A mintegy 900 hektáron gazdálkodó 6-800 kistermelő május 15-ig nyújthatja be egységes kérelmét területalapú és bogyós gyümölcs támogatásra is. Fontos, hogy 2012-ben a bogyós gyümölcs támogatási kérelem egyben a támogatási jogosultság megállapításának kérelme is egyben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A rendelet április 3-tól hatályos.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink