Újra mehet az uniós zöldség Oroszországba

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 23. 13:10

Akár a mai napon is megkezdődhet az uniós zöldségek kivitele Oroszországba, ugyanis a két félnek sikerült megállapodni a szállítás élelmiszerbiztonsági feltételeiről. Moszkva a németországi hasmenésjárvány miatt tiltotta meg hetekkel ezelőtt az unióból származó élelmiszerekre bevitelét.

Frédéric Vincent szóvivő a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a két fél megállapodást írt alá, és ennek alapján az uniós export már akár csütörtökön újraindulhat. Ennek értelmében az unió az élelmiszerek biztonságát igazoló okmányokat állít ki – tette hozzá John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos szóvivője. Hozzátette, hogy a megállapodás értelmében a külön igazolások szükségessége csak egy korlátozott ideig tart. Tíz nappal azt követően, hogy új megbetegedést az EU-tagállamok hatóságai nem jeleznek, a szállítások a korábbi rendben folyhatnak le.

Oroszország a hónap elején állította le a friss zöldségek fogadását az uniós tagországokból a német hasmenés-járvány kitörését követően – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink