Újra megnyílt Debrecen legrégibb fogadója
Svéd királyi lakosztály, rusztikus szoba, boltíves veranda és minőségi magyaros ételek várják a betérő vendégeket a Debrecen legrégibb fogadójaként számon tartott Régi Posta Étteremben, amely hosszú elhagyatottság után csütörtökön nyitotta meg újra kapuit.
Az 1690-es években épült ház Debrecen egyik legrégibb lakóházának számít, tulajdonosa egykor Diószeghi Sámuel postamester, főbíró volt. A 18. század elejétől Diószeghi fogadót és postaállomást működtetett itt, amelynek legnevezetesebb vendége XII. Károly svéd király volt. Az uralkodó – mint azt emléktábla is tanúsítja – 1714. november 13-án szállt meg itt, miközben menekülni volt kénytelen Nagy Péter orosz cár seregei elől. Az épület fontos hely- és várostörténeti értéket képvisel, csütörtöktől pedig teljesen megújult formában foglalhatja el méltó helyét a belváros szívében – hangoztatta az ünnepélyes megnyitón Mérész Ferenc tulajdonos.
A tavaly novemberben indult 250 millió forint összértékű rekonstrukcióhoz az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség 62 millió forinttal járult hozzá. „Sokat kellett dolgoznunk azon, hogy a fogadó ismét régi hangulatát idézze” – jegyezte meg. A 18. századi atmoszféráról a különböző módon berendezett szobák mindegyikében antik bútorok és egyedülálló építészeti és lakberendezési megoldások gondoskodnak. Az egyik szobában például egy szekérbe rejtett ágyban hajthatja álomra fejét a megfáradt utazó, de a különleges hatást kelt a svéd királyi lakosztály, a színes szoba, a postaállomást megidéző szállás, vagy az élénk színekben pompázó francia szoba is.
Pajna Zoltán alpolgármester, az Észak-Alföldi Fejlesztési Tanács elnöke beszédében kiemelte: nem az volt a cél, hogy növeljük a város kereskedelmi szálláshelyeinek számát, mert arra a mostani 23 személyre kialakított Régi Posta kevés lenne. Ezzel szemben egy olyan hangulatú és olyan patinás, régi fogadó nyílt meg, amely páratlan a régióban. Mint mondta, a több mint háromszáz éves épület jól példázza, hogy a pontos, precíz munkának – amely az akkori építést és a felújítást is jellemezte – van jövője – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >A szervízdíj nem borravaló – itt a különbség a kettő között
Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Új magyar MICHELIN-csillagos és Green Star étterem
A mai napon a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy…
Tovább olvasom >