Újra egyeztetne a szaktárcával a földtörvény tervezetéről a Tej Terméktanács

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 27. 16:53

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács arra kéri a vidékfejlesztési tárcát, hogy újra egyeztessen a készülő földtörvényről a szakmaközi szervezettel, mivel a terméktanács aggályosnak tartja a törvénytervezet jelenleg ismert változatát – közölte az érdekképviselet kedden az MTI-vel.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénytervezetről a szakmaközi szervezet elnöksége legutóbbi – múlt heti – ülésén fogalmazta meg véleményét.

A testület megállapította: a törvénytervezet jelenlegi formájában tovább fokozza a piaci árváltozás miatt, a támogatási rendszer és a 2015-ös tejkvóta-kivezetés kapcsán egyébként is már meglévő ágazati bizonytalanságot.

Az elnökség leszögezi: nincs alternatívája az üzemi takarmánytermő területen megtermelt tömeg- és szálastakarmányok előállításának. Ezért a szakmaközi szervezet vezetősége fontosnak tartja, hogy olyan új földtörvény kerüljön elfogadásra, amely a jelenleg működő tejtermelő gazdaságok takarmányszükségletének kielégítését nem korlátozza.

Az elnökség a törvénytervezet várható hatását a gyengébb tőkeellátottságú kis- és közepes tejtermelők, illetve a magángazdaságok esetében szintén kedvezőtlennek tartja, mivel az a meglévő termelési kapacitások leépülésével járhat, ami a szervezet feltételezése szerint nem célja a döntéshozónak.

A Tej Terméktanács a bizonytalanság megszüntetése érdekében javasolja, hogy az Országgyűlés a most ismert törvénytervezet olyan módosított változatát fogadja el, amely igazodik az ágazathoz.

A szakmaközi szervezet javasolja továbbá, hogy a birtokmaximum-számításnál ne vegyék figyelembe az állattenyésztési céllal takarmánytermő területként hasznosított területet. A birtokmaximumot pedig az egy életviteli és gazdasági közösséget alkotó egyenes ági rokonok viszonylatában határozzák meg.

Emellett a terméktanácsnál fontosnak tartják, hogy a törvényjavaslat a tejtermelő magángazdaságok és a pályakezdő fiatal gazdálkodók fejlődését lehetővé tevő előírásokat tartalmazzon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink