Újra árusíthatnak éjszaka szeszes italokat a boltok Kijevben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 07. 11:01

Az ukrán fellebbviteli bíróság jogerős határozatot hozott, amellyel ismét lehetővé tette, hogy szeszes italokat árusítsanak az éjszaki órákban Kijev boltjaiban – tájékoztatott az ukrán monopolellenes bizottság kedden a Facebookon közleményben.

vodka

A kijevi önkormányzat még tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy megtiltja az alkoholárusítást este tizenegy és délelőtt tíz óra között az ukrán főváros üzleteiben. A tilalom egyaránt vonatkozott a szupermarketekre és a kisboltokra, nem terjedt ki viszont az éttermekre. Az önkormányzat ily módon próbálta felvenni a küzdelmet az alkoholizmussal szemben.
Az ukrán monopolellenes bizottság azonban megtámadta a testület döntését arra hivatkozva, hogy ez ellentétes a versenyfeltételekkel és korlátozza a vállalkozások függetlenségét.
A monopolellenes bizottság keresetének áprilisban első fokon helyt adott egy kijevi bíróság, a fővárosi tanács azonban megfellebbezte a döntést. Most pedig a fellebbviteli bíróság jogerőre emelte a korábbi döntést, azaz hatálytalanította az éjszakai alkoholárusításra vonatkozó tilalmat.
A sajtóhírekben egyébként már tavaly ősszel szakértők kétségüknek adtak hangot afelől, hogy a tilalom hozzájárulhat az alkoholizmus visszaszorításához. Arra is rámutattak, hogy az intézkedés nyomán elterjedne a szeszes italok zugárusítása a tilalmi időszakban. (Kovács Andrea, MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink