Újra a kartoncsomagolás nő a gyümölcslépiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 16. 10:44

A legfrissebb adatokból úgy tűnik, hogy a gyümölcslé túllendült a szűk esztendőkön. A legnagyobb mértékben a dzsúszok és nektárok értékesítése nőtt. Piacbővítő mértékben növelte részarányát az eladásokból a kartondoboz. A gyártók termékfejlesztései elsősorban a minőség iránt elkötelezett fogyasztók igényeinek kielégítésére irányulnak.

Bár a tavalyi év újra csak „mí­nu­szos” volt,
az idei év első fele bizakodással töltheti el a gyümölcslépiac szereplőit. A Nielsen piackutatási adatai alapján ugyanis végre mind mennyiségben, mind értékben emelkedtek a termékkategória eladásai.

Az értékesebb kategóriák nőttek

– A legnagyobb növekedést a dzsúsz- és nektárszegmensben látjuk (ez a piac nagyobb mértékű értéknövekedésében is jelentkezik). Ebben nagy szerepe van a PET-csomagolásból kartonos csomagolásba került SIÓ dzsúszok és nektárok jobb piaci teljesítményének (2013 első hat hónapjához képest), a SIÓ Frissen Préselt termékcsalád egyre nagyobb sikerének a prémium gyümölcslevek kategóriájában, a granini nektárok sikeres bevezetésének, illetve a folyamatosan növekvő saját márkás dzsúszok és nektárok növekedésének – mondja Bogár Balázs, a Sió-Eckes Kft. junior trade marketing managere. – A fentiek közül, az első két ténynek is köszönhetően, csomagolások
tekintetében a kartonos piac növekedett a legnagyobb, kétszámjegyű mértékben. Mindeközben a PET-kategória csak minimális mértékben tudott fejlődni, az üveges csomagolások piacrésze pedig
csökkent.

Cholnoky Anna, a Maspex Olympos Kft. brand managere más okokra is rávilágít:

– A kartoncsomagolás arányának növekedése többek között a saját márkás termékek, illetve – az inkább alacsonyabb árfekvésű, de – márkás termékek kartonos kiszerelései növekedésének is köszönhető. Emellett néhány műanyag palackos termék megszűnése szintén közrejátszott a PET-palackos szegmens csökke­nésében.

A válság fogyasztásra gyakorolt negatív hatása kezd mérséklődni.

– Az embereknek több az elkölthető jövedelme, és ezt részben a fogyasztásuk növelésére költik, ami elsősorban az alacsonyabb és középső jövedelmi rétegekben jellemző – állapítja meg Buru Éva, a Coca-Cola Magyarország vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója. – Másrészt az online pénztárgépek bevezetéséből is adódik bizonyos mértékű piacbővülés. Itt persze nehéz azt megállapítani, hogy a növekedés mekkora része tudható be a tényleges fogyasztásnövekedésnek, és mekkora az eladások pontosabb regisztrálásának.

Hűségprogrammal erősít a SIÓ

Termékfejlesztés tekintetében a Sió-Eckes fókuszában jelenleg a SIÓ vegyes gyümölcsitalok és a SIÓ Frissen Préselt termékcsalád áll, mely utóbbinak sikeressége bizonyítja, hogy van kereslet a minőségi gyümölcslevek iránt. Ezért rövid időn belül 5 izgalmas ízre bővítették a választékát. Újdonságként, új fogyasztási alkalmakat teremtve, az ötből két ízt a prémiumkategóriában egyedülálló csomagolásban, állótasakban is piacra dobtak. Ezekben a kis kiszerelésű (0,2 dl-es) termékekben 1 adag gyümölcs található, az egészséges életmódhoz javasolt napi 3×3-féle zöldség- és gyümölcsfogyasztásból.

A gyümölcsitalok kategóriájában a 2013-ban elkezdett vegyes ízek kifejlesztése és bevezetése is nagyon sikeresnek bizonyult.

Az idei évben megújult a SIÓ gyermektermékcsaládja, a SIÓ Vitatigris. A teljes portfólió új, vidámabb grafikát kapott, de ezenfelül is minden kiszerelésben történtek változások. Új ízzel bővült a 0,2 literes kartondobozos család. A piacon egyedülálló gyümölcspüré nagyobb, gyermekbarátabb kupakot kapott, és új álló tasakos csomagolásba került. A 0,33 literes PET-palackos kiszerelés pedig ezentúl új palackban található meg a boltok polcain.

– Instore vonalon egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a minőségi POS-eszközökre, hiszen a hosszabb távú kihelyezések esetében dekoratív fa displayeket használunk, de még a rövidebb kampányok, illetve akciók során használt papírdisplayek esetében is igyekszünk a legjobb konstrukciókkal dolgozni – hangsúlyozza Bogár Balázs.

2014-ben útjára indult a www.siogyumolcs.hu weboldalon a SIÓ hűségprogramja, melyben a lojális fogyasztók számos ajándékban, akcióban, nyereményjátékban részesülhetnek. Szerves része a programnak a szeptemberi országos kampány, amely során a játék résztvevői kikeverhetik saját vegyes gyümölcsös ízüket. A nyertes íz lehet a 2015-ös új SIÓ íze, amelynek megalkotója megkapja az 1 000 000 Ft-os ­fődíjat.

Kupakokra épülő Topjoy-kommunikáció

A Maspex három fontos márkával van jelen a gyümölcslevek piacán.

Az Olympos gyümölcsitalok tartják stabil piacrészüket a műanyag palackos kiszerelésű termékek között. Idén tavasszal megújult a címkéjük: a gyümölcsös jelleget megőrizve lett frissebb és modernebb. Emellett egy új kategóriába is belépett az Olympos: a citromlé szakértőjeként frissítő limonádét kínál az egész családnak, klasszikus citromos, illetve bodzás ízekben, 1,5 l-es PET-palackban.

Az idei évben fókuszba került a 0,25 l-es üveges Topjoy. A szezon előtt ezek a termékek is új címkét kaptak.

– Egyik célunk a termékcsalád széles körű elérhetőségének biztosítása, melyet a kereskedelmi osztályunk disztribúciónöveléssel segít, segített elő. Emellett a Lengyelországban sikeres Tymbark „kupakos” stratégiát követve erős Facebook-kommunikációt folytatunk, és a termékcsalád tavasszal televíziós, illetve online támogatást is kapott – informálja lapunkat Cholnoky Anna. – A kupakokban többszázféle különböző üzenet található, erre építettük fel a márkakommunikációt is: a Facebookon egész évben vicces posztokkal, nyereményjátékokkal készülünk, a fiatal célcsoport minél magasabb aktivizálásával.

A Maspex harmadik fontos márkája a gyerekeknek szánt Kubu, amely a gyerekitalok között piacvezető.

– Itt is érezhető eltolódás a sűrű, rostos nektárok felől az inkább szomjoltó Kubu Play, sőt a Kubu Waterrr (ízesített víz) irányába, pedig a literre vetített árkülönbség a termékek közt lényegesen nem változik évek óta; tehát ezt a tendenciát nem annyira az ár, mint inkább a gyerekek változó preferenciája, a szélesedő kínálat okozza – jegyzi meg a brand manager.

A reklámokban május folyamán a Kubu nektárok voltak fókuszban, a nyári szezonban, június–júliusban a Waterrr, augusztus–szeptemberben pedig az iskolai szezonra hangolódva a Kubu Play.

Gyerekitalokkal bővült a Cappy-család

A Coca-Cola portfóliója három almárkából áll a gyümölcslépiacon: Cappy gyümölcslevek és nektárok, Cappy Pulpy és a Cappy Ice Fruit gyümölcsitalok. A Cappy gyümölcsleveket és nektárokat, valamint a Cappy Ice Fruit gyümölcsitalokat exportálják is a Coca-Cola Hellenic cégcsoport partnervállalatai számára.

– Igyekszünk a helyi előállítású alapanyagok arányát is növelni. Magyar almából (évente 7500 tonnából) készülnek a hazai piacra szánt gyümölcslevek és gyümölcsitalok – jelzi Buru Éva. A cég tavaly nyáron vezette be Cappy Pulpy termékeit a legnépszerűbbnek számító narancsízben, két kiszerelésben. Egyedülálló termékelőnye, hogy a Cappy Pulpy Narancs valódi gyümölcsrostot is tartalmaz (erre utal a termékcsoport elnevezése). Ez a maga nemében igazi újdonság a piacon az adott szegmensben.

Az idei évben a Pulpy termékcsalád tovább bővült a trópusigyümölcs-ízzel és Pulpy Őszibarackkal, amely valódi őszibarackdarabokat tartalmaz.

Idén léptek piacra a gyümölcslevek és nektárok szegmensén belül a Cappy Junior elnevezésű gyerekitalokkal. Ezzel egy régen hiányzó szegmenst sikerült lefedniük a portfólióban. A Junior termékcsaládban a Cappy gyümölcsleveket és nektárokat forgalmazzák kisebb kiszerelésben.

– Gyümölcslé-portfóliónk támogatására inkább hagyományos eszközöket használunk – mondja Buru Éva. – Az instore POS mellett számos kóstoltatást szervezünk a legkülönfélébb formákban, mindemellett a Cappy és a Cappy Pulpy termékcsaládokat széles körű ATL-támogatás is népszerűsíti.

Szobi magasabb gyümölcstartalommal

A Szobi Italgyártó Kft. immár 2 éve lépett be a dobozos gyümölcslevek piacára – új tulajdonosi háttérrel.

Olaszi Andrea

Olaszi Andrea

– A Szobi márkanév erősségét jelzi, hogy, bár több évig nem volt kapható a márka, a fogyasztók nem felejtették el, és örömmel vették egy magyar márka visszatérését – állapítja meg Olaszi Andrea, a Szobi Italgyártó Kft. kereskedelmi igazgatója. – Bizonyítja ezt az is, hogy a megjelenés óta hónapról hónapra növekszik eladásunk.

A márka a piacra való visszatérésre a legnagyobb szegmenst, a12%-os italok kategóriáját választotta. Ezután, felmérve az egészségtudatos táplálkozásra törekvő fogyasztóréteg növekedését, úgy döntött, hogy magasabb gyümölcstartalmú termékekkel is megjelenik. Első lépésben 0,2 literes, 100%-os dzsúszokat vezetett be, ezzel is segítve a szülőket, iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetését egészségtudatosan oldják meg. A cég további termékfejlesztései is ebbe az irányba haladnak.

– Ez évi marketing­aktivitásunk BTL-­fókuszú – árulja el Olaszi Andrea. – A fogyasztók figyelmét a vásárlás helyszínén szeretnénk felhívni a termékre. Így újságos akciókat szervezünk, melyekhez bolti, másodlagos kihelyezés társul.

Szalai L.

Kapcsolódó cikkeink