Együttműködés a magyar és izraeli borászat között

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 23. 11:18

A Petrányi Pincészet és az izraeli Bravdo Borászat ma aláírta Csopakon az első Magyarország és Izrael közötti testvérborászati együttműködést – írja a tozsdeforum.hu. A testvérvárosi együttműködések mintájára alakult kezdeményezés célja, hogy erősítsék a két ország borágazatai közötti kapcsolatot és kereskedelmet, olvasható a Petrányi Pincészet közleményében.

vorosbor

„A megállapodás keretében lehetőség nyílik arra, hogy közösen jelenjünk meg borfesztiválokon, de alkalmat ad arra is, hogy elősegítsük a szakmai és az akadémiai tudás cseréjét a borászat minden területén, a szőlőtermesztéstől a bormarketingig” – mondta el a kezdeményezés ötletgazdája, Dr. Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete.

Az elképzelések szerint a jövőben a testvérborászati együttműködés keretében rendszeresen szerveznek majd szakmai utakat egymáshoz a pincészetek, amitől a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá válását várják. Emellett mindkét országban tartanak majd borászati rendezvényeket, borkóstolókat, és egyéb borászati eseményeket.

„A kezdeményezés nyitott, és bízom abban, hogy más borászatok is csatlakoznak majd. A Testvérborászati Együttműködésben résztvevő vállalkozások felé elvárás, hogy magas színvonalú bort állítsanak elő, komoly tapasztalattal és szakmai tudással rendelkezzenek ezen a területen, kereskedelmi célra termeljenek bort, illetve alkalmasak legyenek az országuk méltó képviseletére” – fűzte hozzá Ofer Bar-On, magyar származású izraeli ügyvéd, a bortúra fő szervezője.

Több bort iszunk, mint az izraeliek

Testvérborászatok közötti együttműködés Németország és Izrael között már létezik, az a partnerség jelentette a mintát. Izraelben évente 65 millió üveg bort állítanak elő, az egy főre jutó borfogyasztás 5 liter évente. Bár az ottani borászatok többsége kicsi vagy közepes méretű, a piac 75 százalékát három nagy vállalkozás uralja. Az ország exportra kerülő borainak többsége az Egyesült Államokba megy. Magyarországon évente 2,5 – 3 millió hektoliter bort állítanak elő, a piacot a közepes méretű/ nagy borászatok uralják, az egy főre jutó éves borfogyasztás 26 liter.

A magyar-izraeli borászati kapcsolatok erősítését szolgálja az a bortúra is, amelyre június 19-24-e között került sor, egy mintegy 20 fős, izraeli borászati delegáció részvételével. Az esemény során többek között Tokajt, Villányt, a tolnai és a balatoni borvidéket is meglátogatták a résztvevők. (tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink