Együttműködés a magyar és izraeli borászat között
A Petrányi Pincészet és az izraeli Bravdo Borászat ma aláírta Csopakon az első Magyarország és Izrael közötti testvérborászati együttműködést – írja a tozsdeforum.hu. A testvérvárosi együttműködések mintájára alakult kezdeményezés célja, hogy erősítsék a két ország borágazatai közötti kapcsolatot és kereskedelmet, olvasható a Petrányi Pincészet közleményében.
„A megállapodás keretében lehetőség nyílik arra, hogy közösen jelenjünk meg borfesztiválokon, de alkalmat ad arra is, hogy elősegítsük a szakmai és az akadémiai tudás cseréjét a borászat minden területén, a szőlőtermesztéstől a bormarketingig” – mondta el a kezdeményezés ötletgazdája, Dr. Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete.
Az elképzelések szerint a jövőben a testvérborászati együttműködés keretében rendszeresen szerveznek majd szakmai utakat egymáshoz a pincészetek, amitől a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá válását várják. Emellett mindkét országban tartanak majd borászati rendezvényeket, borkóstolókat, és egyéb borászati eseményeket.
„A kezdeményezés nyitott, és bízom abban, hogy más borászatok is csatlakoznak majd. A Testvérborászati Együttműködésben résztvevő vállalkozások felé elvárás, hogy magas színvonalú bort állítsanak elő, komoly tapasztalattal és szakmai tudással rendelkezzenek ezen a területen, kereskedelmi célra termeljenek bort, illetve alkalmasak legyenek az országuk méltó képviseletére” – fűzte hozzá Ofer Bar-On, magyar származású izraeli ügyvéd, a bortúra fő szervezője.
Több bort iszunk, mint az izraeliek
Testvérborászatok közötti együttműködés Németország és Izrael között már létezik, az a partnerség jelentette a mintát. Izraelben évente 65 millió üveg bort állítanak elő, az egy főre jutó borfogyasztás 5 liter évente. Bár az ottani borászatok többsége kicsi vagy közepes méretű, a piac 75 százalékát három nagy vállalkozás uralja. Az ország exportra kerülő borainak többsége az Egyesült Államokba megy. Magyarországon évente 2,5 – 3 millió hektoliter bort állítanak elő, a piacot a közepes méretű/ nagy borászatok uralják, az egy főre jutó éves borfogyasztás 26 liter.
A magyar-izraeli borászati kapcsolatok erősítését szolgálja az a bortúra is, amelyre június 19-24-e között került sor, egy mintegy 20 fős, izraeli borászati delegáció részvételével. Az esemény során többek között Tokajt, Villányt, a tolnai és a balatoni borvidéket is meglátogatták a résztvevők. (tozsdeforum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Stratégiai partnerség előtt Magyarország és Izrael a mezőgazdaság terén
Az öntözésfejlesztésről, oktatási és tudományos partnerségről, valamint hosszú távú agrár…
Tovább olvasom >Állatmentes tejfehérje kapott zöld lámpát a forgalmazásra Izraelben
A Remilk az izraeli Egészségügyi Minisztériumtól alapos vizsgálatot követően kapott…
Tovább olvasom >Izraelben terjeszkedik a Carrefour
Ötven üzletet tervez nyitni a Carrefour Izraelben egy 2022 márciusában…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tetra Pak: A fogyasztók 54%-a a bolygó jövőjét is figyelembe veszi az élelmiszerek kiválasztása során
A 2023-as Tetra Pak Index szerint a fogyasztók az élelmiszerek…
Tovább olvasom >Új köntösben köszönti régi vásárlóit a másfél milliárd forintból modernizált újpesti SPAR szupermarket
A főváros IV. kerületének szívében, 1,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően…
Tovább olvasom >Egyre jobban megnézzük a szaloncukor és a csokimikulás árát
Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít,…
Tovább olvasom >