Újabb Matolcsy-csomag: nő a tranzakciós adó, szigorodnak a cafeteria-szabályok, bolti különadó helyett változik az ipa számítási módja

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 17. 12:55

Az EU szerint nem elég az október elején bejelentett 400 milliárdos csomag, így folytatódna a 2004 óta tartó túlzott deficit eljárás, és Magyarország elvesztené az uniós támogatásokat.  A kormány  nem ért egyet a brüsszeli értékeléssel, de újabb 367 milliárdos csomagról döntött.

Elemzők szerint a mintegy 764 milliárdos teljes megszorítás hatásaiban inkább csak 500-600 milliárdot jelent, ráadásul a második Matolcsy-csomagban túl sok az unortodox elem és nagy a bizonytalanság is. Ezzel együtt így már nagyobb eséllyel teljesíthető a Brüsszel által elvárt 3 százalék alatti hiánycél.

Matolcsy 7 bevételnövelő lépést jelentett be, ezek a kormány számításai szerint 367 milliárd forinttal javítják az egyenleget.


Az első döntés az, hogy a bankadó 2013-ban nem feleződik meg, ezt a lépést Bankszövetség megdöbbenéssel fogadta és a kormánnyal kötött korábbi megállapodás megszegéseként értékeli. A Bankszövetség szerint ezzel tovább csökken a bankok hitelezési képessége.

Második intézkedésként a tranzakciós adó mértéke 1 ezrelékről 2 ezrelékre nő, ez 90 milliárdos bevétel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 100 ezer forint átutalása után nem 100 forintot, hanem 200 forintot kell a költségvetésnek elutalni.

Harmadik lépésként a kincstári tranzakciós adót megduplázzák, ez 40 milliárdot jelent. A negyedik, hogy az iparűzési adó elszámolására vonatkozó szabály is változik. Az adó alapjából az eladott áruk beszerzési értékét csak a bevétel 80 százalékából vonhatják le. A bolti különadó megszűnik, a nagykereskedelmi cégeket most ezzel terhelik, a krízisadó helyett változik az ipa számítási módja. Ez 35 milliárdot hozhat, és kisebb mértékben az energetikai cégeket is érinti.

Az ötödik lépés, hogy bevezetik a közműadót a föld alatt lévő vezetékekre, csatornákra. Ebből mintegy 30 milliárdot várnak főként a külföldi tulajdonú cégektől. Hatodik intézkedésként szigorítják a cafeteria-szabályokat is. Az egészségügyi hozzájárulás utáni terhelés 10 százalékról 27 százalékra nő, ezzel 40 milliárdos többletbevétel jelentkezik. Ez Matolcsy szerint érzékeny terület, ugyanis csökken az ilyen juttatások adóelőnye a bérekhez képest, de nem tűnik el. A mostani szabályok szerint 100 forint bérből 48 forint az adó, 100 forint cafeteria után ezzel szemben csak 24 forintot kell fizetni. A szigorítással a 24 forint adóteher 34 forintra emelkedik, de a bérfizetésnél még mindig kedvezőbb adózási feltételek lesznek.

A hetedik lépésként 60 milliárd forint többletet várnak attól, hogy 2,5 millió forintig egyedi számlaellenőrzés lesz a NAV-nál. Ez az adóbeszedés hatékonyságát nagy mértékben javítja majd és a gazdaság is fehéredni fog.

Matolcsy hangsúlyozta, hogy a nyugdíjakhoz és a közszféra béreihez nem nyúlnak, úgy fogalmazott, hogy ezzel a nemzetközi szervezetek által javasolt klasszikus megszorító lépések kimaradtak az újabb csomagból.

A kormány reméli, hogy a holnap Brüsszelbe elküldött tervek alapján az EU belátja, hogy 2013-ban tartani tudjuk a hiánycélt. Matolcsy egy félmondatban arra is utalt, hogy a lépések gazdaság-visszafogó hatása miatt a GDP-növekedési prognózist 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentik. (Index)

Kapcsolódó cikkeink