Új támogatásokra számíthatnak az alapanyag-termelők

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 23. 10:12

Új támogatási jogcímeket hirdetett a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a juh-, a nyúl-, a cukorrépa-, a fűszerpaprika- és a szőlő- és gyümölcságazatokban tevékenykedő gazdák számára. A tárca célja a sokszínű mezőgazdasági termelés fenntartása, a vidéki foglalkoztatás erősítése és egyes jelentős értékkel bíró termékek versenyképességének segítése.

gyumolcs2

Azok a mezőgazdasági termelők, akiknek a 2013. évi kérelem alapján a támogatásra jogosult juhállománya meghaladta a mezőgazdasági csekély összegű egyéni felső határ szabta kereteket, kiegészítő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásra jogosultak. Mivel az egyéni de minimis keretek 2014. március 28-án duplájára emelkedtek (15 000 euró/3 év/termelő), a tárca lehetőséget biztosít a 2013. évi anyajuh de minimis támogatások egyéni felső határának 5000 euróra történő felemelésére.

Az állattenyésztési ágazat megsegítése keretében a VM 2014-ben 100 millió forint támogatást különített el az állattartók számára a tenyésznyulak tenyészetbe állítására. A tenyésznyulak tenyésztésbe állítása esetén nyulanként 2000 forint támogatás igényelhető. A támogatás igénylésére az MVH-nál évente két alkalommal – januárban és júliusban – van lehetőség. A támogatás igénybevételéhez igazolni kell a nyúl származását, valamint a tenyésztésbe állítást.

A VM a nemzeti költségvetésből 600 millió forint támogatást biztosít annak érdekében, hogy biztosítva legyen Magyarország cukorkvótájához szükséges cukorrépa hazai megtermelése. A támogatás mértéke a 2014/2015-ös gazdasági évre vonatkozóan a kvótacukor előállításához szükséges 16 százalékos cukortartalomra átszámított, leszerződött cukorrépa-tonnánként 3 eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatás igénybevételéhez igazolni szükséges a 2014/2015-ös gazdasági évre – akár saját jogán, integrátoron vagy termelői csoporton keresztül, illetve egyéb jogcímen – a szállítási jog és szállítási szerződés meglétét. A támogatási kérelmet a cukorrépa-termelőnek 2014. május 1. és május 31. között kell benyújtania az MVH-hoz.

A VM 2014-ben mintegy 170 millió forintnyi támogatást nyújt a kiváló minőségű vetőmagot használó, fűszerpaprikát termelő gazdáknak. A támogatási konstrukcióban azok a fűszerpaprika-termelők vehetnek részt, akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásároltak és ezt számlával és vetőmag-minősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják. A támogatás a vetőmagköltségek 75 százalékáig igényelhető májusban az MVH-nál. A beérkezett kérelmek elbírálását követően várhatóan szeptemberben kerül sor a támogatások kifizetésére.

Kapcsolódó cikkeink