Új minősítőrendszer a szállodaiparban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 23. 00:01

Hazánkban korábban a szállodák önbesoroláson alapuló kategorizálását senki nem ellenőrizte, most azonban az új minősítési rendszerben védjegyeztetni kell a régi csillagokat, aki pedig jogosulatlanul használja azt, kemény büntetésre számíthat.

A régi rendszer már nem, az új még nem él a szállodák kategóriákba sorolásánál, a hotelek egyelőre szinte zavartalanul felfesthetik magukra az összes csillagot – mondja Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára.
Ez tehát azt jelenti, hogy jelenleg bármelyik nevezheti magát ötcsillagosnak is akár, nem lehet őt a fogyasztók megtévesztése miatt megbüntetni. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kommunikációs igazgatója példaként említi az olyan állításokat, mint a bababarát szálloda vagy a prospektusában három medencét reklámozó, a valóságban azonban csak kettővel rendelkező szálloda.
A fogyasztóvédők, ha ellenőriztek is szállodákat, legfeljebb azt nézték, hogy mi van a panaszkönyvben, meg hogy feltüntetik-e az előírt formában az árakat, de a minősítés alapjául szolgáló szobaméretet például nem.
A számos ponton korszerűsítésre szoruló szabályozást a tavaly októbertől érvényes kormányrendelet egyszerűsítette. A rendeletben meghatározott követelményeknek megfelelő, és az összes szakhatósági engedélyt beszerző szálláshelyek a jegyzőtől kiadott működési engedély birtokában nyithatnak meg.
Az új minősítési rendszer a védjegyeztetésen alapul. A szállodák védjegye a csillag marad, a falusi szálláshelyek a napraforgót, az egyéb kategóriába tartozók, a régi fizető-vendéglátók, ma vendégház vagy vendégszoba elnevezést használók pedig a koronát alkalmazzák a minősítő rendszerükben.
A Magyar Szállodaszövetség ezen túlmenően csatlakozott az Európai Unióból indult kezdeményezéshez, ami egy közös szállodai minősítési rendszer létrehozását célozza. A 270 feltétel teljesítésén alapuló egységes kategorizálás német mintára jött létre.
Az új minősítő rendszert legkésőbb jövő januárig bevezetik Magyarországon is – írja a Népszabadság.

Kapcsolódó cikkeink