Új magyar MICHELIN-csillagos és Green Star étterem

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 12. 10. 11:04

A mai napon a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy mely éttermek kerültek be a MICHELIN Guide Hungary 2024-es kiadásába.

A Guide 2024-es kiadása összesen 78 éttermet ajánl: 34-et Budapesten, 44-et pedig a fővároson kívül. A válogatásban 2 kétcsillagos és 8 egycsillagos étterem szerepel – utóbbiak közül egy most nyerte el az elismerést. Emellett 11 étterem kapott Bib Gourmand minősítést – közülük 4 első alkalommal szerepel a kiadványban, 1 pedig idén kapta meg először az elismerést –, végül bemutatásra kerül 57 kiválasztott étterem, melyek közül 10 szintén első alkalommal szerepel. Green Star elismerést összesen 5 étterem kapott, közülük 1 első alkalommal.

„Örömmel jelentjük be, hogy 14 étterem csatlakozott a Guide magyarországi válogatásához” – emelte ki Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója. „Különösen biztató, hogy közülük 4 MICHELIN Bib Gourmand minősítéssel mutatkozik be, amely elismeri elköteleződésüket, hogy nagyszerű ételeket kínáljanak jó áron. A 14 új étteremből 5 a fővároson kívüli, amely kiemeli azt a pozitív trendet, hogy a helyi konyhafőnökök a saját városukban vagy településükön működnek, ahelyett, hogy egyszerűen a főváros felé vennék az irányt.

Az idei évben kiemelkedik a válogatásból a Pajta MICHELIN-csillaggal való díjazása és a Natura Hill fenntarthatóságért tett eredményeinek Green Starral történő elismerése. Az év megnyitása pedig a mályinkai Iszkor, amely külön említést igényel azért, hogy demonstrálta, miről szól a közösségi szellem.”

2 MICHELIN-csillagos éttermek

A MICHELIN-csillagot azok az éttermek nyerik el, amelyek kiemelkedő konyhát vezetnek 5 univerzális kritérium szerint: a hozzávalók minősége, az ízek harmóniája, a főzési technikák szintje, a konyhafőnöknek a menün keresztül kifejezett személyisége, és végül, de nem utolsósorban: a konzisztencia a teljes menüsorban és az évek során.
2024-ben a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand egyaránt megtartotta két MICHELIN-csillagos minősítését.

1 MICHELIN-csillagos éttermek

Az őriszentpéteri Pajta, amely tavaly már bemutatásra került a kiadványban, idén 1 MICHELIN-csillagos minősítést kapott. A név kötelez: Kvasznicza Flóra és Ferenc számára minden egy kis pajtában kezdődött a nagy, üveghomlokzattal bíró étterem mellett. Az egész komplexum természetes hangulatú, a gyönyörű réttől kezdve az úttól 1 km-re található kétszintes, természeti ihletésű erdei szállásokig (a transzport biztosított). Az étlapok az évszakokkal változnak, és tökéletesen tükrözik a környéket, az őrségi termékeket a történelmi magyar ételekben. Az erjesztés és a pácolás jellemző, amely egyediséget ad az ízekben gazdag alkotásokhoz. A MICHELIN Guide felügyelőinek kedvenc ételei közé tartozott a polenta mangalica szalonnával, túróval és medvehagymával, a tortellini gombateával és pecorinóval, valamint a feketealma-saláta elődesszert. A szomszédos Ausztria és Szlovénia csatlakoznak Magyarországhoz egy három országot átívelő borpárosítási élményéért, amelyet mindenképpen érdemes felfedezni.

A Pajta most csatlakozik a 7 másik egycsillagos étteremhez, melyek mind megőrizték minősítésüket. Ezek a budapesti Babel, a Borkonyha Winekitchen, a Costes, az Essencia, a Rumour, és a Salt, valamint az esztergomi 42 Étterem.

Bib Gourmandok

A Bib Gourmand minősítés azokat az éttermeket emeli ki, amelyek jó minőségű ételeket kínálnak jó áron. Most egy, az ajánlóban már korábban szereplő étterem került elismerésre, négy új étterem pedig közvetlenül Bib Gourmand díjjal csatlakozik a kiadványhoz.

A Platán komplexum – amely magába foglal egy hotelt és egy fürdőt – az elbűvölő tatai Platán Bisztró ugyanabban a történelmi környezetben, a tatai vár közelében és az Öreg-tó partján helyezkedik el, mint a két MICHELIN-csillagos Platán Gourmet. Belül kellemesen laza, kortárs stílus jellemzi, nyáron pedig egy 230 éves platán ágai alatt étkezhetnek a vendégek egy hangulatos, lépcsőzetes teraszon, amely a tóval határos. A tömör étlapon a robusztus magyaros ételeket letisztult bisztró stílusú formába öntik, miközben hűek maradnak gyökereikhez. A MICHELIN Guide felügyelőinek kedvenc ételei közé tartozott a kacsa csicsókával és szezámmagos kenyérrel, valamint a tökéletes citromos bergamott-torta házi fagylalttal.

Az egykori budapesti Goldberger textilgyárban található Goli arra a becenévre utal, amelyet a helyiek adtak ennek a történelmi épületnek. Kicsi hely, egyszerű terasszal és színes, szűk belsővel, de pompásan barátságos – és a pozitív hangulat egyszerűen kiárad a konyhából. A vendégek a pultnál ülve beszélgethetnek a séfekkel, akik szívesen végigkalauzolják őket a friss, ízletes közel-keleti kedvenceket kínáló étlapon. A MICHELIN Guide felügyelői a vibráló salátákat, a zöldbabot chilivel és citrommal, és a faszénen készült entrecôte-ot tahinival dicsérték. A finom gyümölcsös üdítők és koktélok fokozzák az élményt.

Egy szívmelengető sikertörténet, az Iszkor a Bükk-hegységben található kis faluban, Mályinkán található. Az egykori kocsma ma egy hangulatos környékbeli étterem, amelyet Ádám és Luca üzemeltet, és Ádám szülőfalujában található. A bőkezűen tálalt, vidéki stílusú ételek az évszakokkal változnak, és az alapanyagok minden részét felhasználják; a MICHELIN Guide felügyelői imádták a mangalica terrine-t cukkinivel és salátával a kertből. Az Iszkor nem is lehetne jobban a része a közösségnek: a helyiek által termelt termékeket használnak fel, ezzel is segítve a megélhetésüket; élőzenés és moziesték fogadásával hozzák össze a falut, és még saját fagyizójuk is van.

Már az első látogatáskor is úgy fogadják a vendégeket, mintha a budapesti N28 Wine and Kitchen törzsvendégei lennének, ami azonnal vidám hangulatot kölcsönöz. A vendégszerető csapat részben a Bock Bistró istállóból érkezett – és tudják, hogyan kell vigyázni a náluk étkezőkre. A környezet lehet modern, de van az étlapon egy tradicionális elem, ami a magyar éléskamrából veszi alapanyagait. Szezonálisan változó ételekre számíthat, a MICHELIN Guide felügyelőinek kedvencei közé tartozik az ízletes vichyssoise leves, a lédús vaddisznó és a felséges mákos sütemény. A borok 95%-a magyar, és mindennek kedvező ára van.

Ha Kelet-Magyarországon járunk, akkor érdemes Szarvasra ellátogatni a Holt-Körös partján található ultramodern Újváros Bisztróba. Egy modern irodaház földszintjén található, és lépcsőkön közelíthető meg, amelyek a folyami ösvényhez vezetnek, ahol egy hangulatos terasz is található, kilátással Bolza várára. Az étlapon modern stílusban bemutatott, kifinomult magyar ételek, különlegességként harcsával, valamint magyarországi, uruguayi és ausztrál steakek (Wagyu) szerepelnek. A MICHELIN Guide felügyelői rajongtak a túrós tésztával és sült szalonnával készült harcsapörköltért, valamint a desszertnek tálalt rigó jancsiért. A magyar borok érdekes választékát segítőkészen tájegységenként rendezték.

Az új Bib Gourmand éttermek csatlakoznak ahhoz a hathoz, amelyek tavaly nyerték el a minősítést: Anyukám Mondta (Encs), Casa Christa (Balatonszőlős), Kistücsok (Balatonszemes), Macok (Eger), Morzsa (Pécs), Sparhelt (Balatonfüred).

Ajánlott éttermek

A kiadvány összesen 57 éttermet mutat be az idei évben, közülük 10 most először szerepel a válogatásban:

Alelí, Budapest
Bilanx, Budapest
Cut & Barrel, Budapest
Füge, Biatorbágy
KOLLÁZS, Budapest
SHO TIHANY, Tihany
Szaletly, Budapest
Teyföl, Szentendre
VIRTU, Budapest
Zazie Bistro, Budapest

Az elegáns, magas mennyezetű Alelí az újonnan megnyílt Dorothea Hotelben található Budapest szívében. Romantikus hangulatával tökéletes hely egy randevúhoz, és a vendégek is ennek megfelelően öltözködnek. Olasz kedvencek a napi menüben – a MICHELIN Guide felügyelői imádták a spagetti cacio e pepét, valamint a nagyvonalúan kimért tiramisut. A termékek nagy részét Olaszországból importálják, autentikus ízek ragyognak át rajtuk.

A budapesti Széchenyi Lánchíd és a Szent István Bazilika között félúton lévő régi polgári házban található Bilanx friss, modern megközelítést alkalmaz az vendéglátásban. Gyéren díszített, fehér csempével borított asztalok mellett lakkozott fa székek, felettük pedig neonfénycsíkok hoznak létre ragyogó boltíveket. Az étlapokon a magyar termékek a klasszikus francia technikákkal ötvöződnek. A MICHELIN Guide felügyelői különösen élvezték a mangalica sertéshúst choron szósszal és petrezselyemgyökér-krémmel.

A Cut & Barrel egy szép raktárépületben található Budapest szélén, és egy ragyogó borkereskedésből, egy lenyűgöző bárból, egy nagy, teraszos étkezőből és egy kisebb előszobából áll, ahol a vendégek a pultnál étkezhetnek. A főzés erős latin-amerikai alapokon nyugszik, a saját felvágottak és a Josper grillben készült zamatos steakek vezetik a kínálatot. A MICHELIN Guide felügyelői imádták a szalámit, valamint a chimichurri szósszal tálalt hátszínt.

A Füge Biatorbágy csendes falujában helyezkedik el, és nagyszerű történet fűződik hozzá. A legtöbben egyszerűen megsiratnák a veszteséget, ha bezárnák kedvenc falusi éttermüket – Edina és Csaba viszont nem. Ehelyett megvették, és okos, modern átalakítást hajtottak végre. A színekkel teli főzés középpontjában a hagyományos magyar ízek állnak, melyek visszafogott kreativitással keverednek, a fűszernövények és virágok pedig frissességet adnak a gazdag ízeknek. A töltött padlizsán tempurával párolt mangalicapörkölt különösen nagy sikert aratott a MICHELIN Guide felügyelői körében.

A Four Seasons Gresham Palace Budapest szálloda egy gyönyörű szecessziós épület a város szívében, közvetlenül a Széchenyi Lánchíddal szemben – a KOLLÁZS étterem pedig tökéletes hely egy étkezésre, ha a környéken jár. A laza, meghitt hangulathoz az ismerős francia sörözői klasszikusok étlapja párosul, néhány magyaros étellel. A MICHELIN Guide felügyelői élvezettel fogyasztották el az asztalnál készült steak tatárt, az előttük tálalt kétszemélyes csirkét és  desszertnek a rum babát.

Az SHO Tihany a budapesti Mák mögött álló tulajdonosoktól származik. A Balaton északi oldalán, Tihanyban, egy kis szállodában található, és egy keskeny úton keresztül közelíthető meg. A legjobb a teraszon vacsorázni, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra. Az étlaphoz a magyar fogadókban vagy csárdákban fellelhető klasszikus ételek adnak ihletet, de a receptek könnyedebbek, finomabbak. A MICHELIN Guide felügyelői a regionális petyek levest, valamint a helyben készített levendulamézzel készült madártejet ízlelték meg.

Legyen szó egy italról, egy harapnivalóról vagy egy teljes étkezésről, a Budapest szélén található Szaletly kellemesen laza hangulatot kínál. Tágas hely, nagy teraszos kerttel, de a hatékony csapat jól bírja a tempót. Az ételek változatos hatásokat kínálnak, de mindig magyaros szívűek. A MICHELIN Guide felügyelői a kóstolómenüket a hozzáillő borokkal rendelésre érdemesnek találták, különösen ízlett a zamatos gödöllői csirkemell és az Esterházy-desszert.

A Teyföl tulajdonosai, Brigi és Bence tökéletes helyüket alkották meg. Az étterem Szentendre óvárosának egy szűk, macskaköves utcájában található, egy karakteres korabeli épületben, melynek világos, modern bisztró stílusú belső terei teljes kontrasztot biztosítanak. Sokféle íz, textúra és szín egyesül a klasszikus alapú ételekben, a kreativitás visszafogott szintjével. A MICHELIN Guide felügyelői a tépett csirkés palacsintában és a cigánypecsenyésen készített sültben találták meg kedvenceiket.

A Budapest legmagasabb épületének 28. emeletén található VIRTU lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a Dunára. A modern és klasszikus ételek kellemes keverékét kínáló étlapon mindenki talál valamit, mindezt a borok finom választéka kíséri. A MICHELIN Guide felügyelői különösen élvezték a harcsát folyami garnélával és a mangalicát friss savanyúsággal.

A Zazie Bistro szintén a MOL Campus épületében található, és nagyszerű kilátást nyújt a városra, különösen a teraszról. A séf tapasztalata átragyog a jól kivitelezett, klasszikus ihletésű, rusztikus ételeken. A MICHELIN Guide felügyelői imádták az őszibarack és quinoa hűtött gyümölcslevest, valamint az első osztályú rántott szeletet, finom krémes burgonyasalátával.

Green Star minősítésű éttermek

A MICHELIN Green Star azokat az éttermeket emeli ki a MICHELIN Guide kínálatában, amelyek a fenntartható gasztronómiával kapcsolatos gyakorlataik terén az iparág élvonalába tartoznak. Ezek az éttermek olyan étkezési élményeket kínálnak, amelyek ötvözik a kulináris kiválóságot a környezet iránti kiemelkedő elköteleződéssel, és inspirációt jelentenek mind a gasztronómia rajongói, mind a vendéglátóipar egésze számára.

Ebben az évben a minősítést elnyerték:
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Natura Hill, Zebegény – Új
Onyx Mühely, Budapest
Salt, Budapest
Villa Kabala, Szigliget

Magyarország 2024-es új MICHELIN Green Star minősítésű étterme a fenntarthatóság által vezérelt Natura Hill. A konyha a természetes, „lassú étel” szellemiségét követi, a közeli farmjukból és a helyi környékről származó alapanyagok támasztják alá a főzést, az étlap pedig naponta kétszer alakul, ahogy új termékek érkeznek. Az így kapott ételek frissek, könnyedek és élénk ízűek – a nap közepén a „spontán bisztróebéd”-en, este pedig kóstoló menü formájában kerülnek felszolgálásra. A MICHELIN Guide felügyelői igazán érezték a Green Star szellemét a pompás zöldbablevesen és a kajszibarackos kölesen keresztül. És ez nem minden, amit a Natura Hill kínál: a kéthektáros birtok – magasan egy dombon – lélegzetelállító kilátást nyújt a Dunakanyarra, amely naplementekor még különlegesebbé válik. A holisztikus élményhez, amely magában foglalja a szaunát és a wellness-központot, elengedhetetlen, hogy egy éjszakát is ott töltsünk.

Különdíjak

Míg a MICHELIN Guide kulináris kitüntetéseit egy étterem egészének ítélik oda, addig a MICHELIN Különdíjakat olyan kiemelkedő személyek és csapatok kapják, akik végtelen szenvedélyüknek és kiemelkedő készségeiknek köszönhetően teszik felejthetetlenné az éttermi élményt.

Az idei év nyertesei:

Az év nyitása – Pohner Ádám (mályinkai Iszkor étterem), értékes magyaros ételeiért, melyeket szeretettel és odafigyeléssel készítenek, és ízben és szellemben egyaránt bőkezűek. Élettársával, Lucával rövid idő alatt elnyerték a helyi közösség szívét, és sokféleképpen összehozták őket. Először is létrehoztak egy fenntartható mini ökoszisztémát, ahol a helyiek termékellátással támogatják őket, ami segíti a falubelieket, hogy maguk is megéljenek. Másodszor, helyet biztosítottak a közösségnek a találkozásra szabadtéri mozivetítésekkel, élőzenés rendezvényekkel és karácsonyi vásárral az éves napirend részeként.

Fiatal Chéf Díj – Lendvai Levente (a budapesti VIRTU étteremben) a modern és klasszikus ételek kellemes keverékéért. A mindössze 27 éves Levente már ismeri az ízeket, az egyensúlyt és azt a törődést, amelyre szükség van ahhoz, hogy minden vendégnek valami különlegeset szolgálhasson fel. A minőség a jelszó, Levente ügyes technikája és megfontolt fűszerezése olyan ízletes ételeket eredményez, amelyeket öröm elfogyasztani. A magyaros ízek előtérbe kerülnek olyan ételekben, mint az enyhén füstölt harcsa filé gömbölyű folyami garnélarákkal, krémes írómártással, élénk fűszernövény-olajjal vágva.

Service Award (a legjobb kiszolgálásért) – Lisztes Ivett és a budapesti N28 Wine and Kitchen csapata a kiemelkedő fogadtatásért. Attól a pillanattól kezdve, hogy a vendégek belépnek az ajtón, törzsvendégként kezelik őket, rendkívül meleg és őszinte fogadtatással, amely mosolyt csal mindenki arcára, és megadja az alaphangot az további történésekhez. A csapat törzstagjai az egykori Bock Bisztróból származnak, és a tapasztalataik az újabb tagokon is érződnek. A kiszolgálás mindig professzionális, de ragadós humorral is jár, a vendégek pedig elkerülhetetlenül boldogan távoznak innen.

Sommelier Díj – Székely Mátyás (az esztergomi 42 étteremben) lenyűgözően gondozott borospincéjéért, amelyet a borkedvelők imádni fognak. A 42-ben 2024 márciusában bemutatkozó Mátyás a borkínálatot felújította és saját magáévá tette. Erősen ismeri a témát, és ha úgy érzi, egy adott bor illik egy ételhez, finoman arra ösztönzi a vendégeket, hogy válasszák ki a legjobb párosítást. A megfelelő kérdéseket teszi fel, figyelmesen meghallgatja az étkezők válaszait, szelíd és kedves a hozzáállása. Szenvedélyesen és világosan mutatja be a lehetőségeket, így még a kevésbé tapasztaltak is otthon érzik magukat.

A 2024-es MICHELIN Guide Hungary áttekintése

– Összesen 78 étterem ajánlott, ebből 14 új.
– 2 két MICHELIN-csillagos étterem
– 8 egy MICHELIN-csillagos étterem (1 újonnan előléptetett)
– 11 MICHELIN Bib Gourmand étterem (1 újonnan előléptetett, 4 újonnan hozzáadott)
– 5 MICHELIN Green Star étterem (1 újonnan előléptetett)

Az  éttermeket főállású MICHELIN Guide felügyelők választják ki, akik névtelen ebédek és vacsorák alapján teszik meg javaslataikat.

A MICHELIN Guide Hungary 2024 teljes étteremkínálata elérhető a MICHELIN Guide weboldalon és az ingyenes MICHELIN Guide alkalmazásban, ahol a felhasználók tartózkodási helyük, a konyhatípusok vagy további funkcióik alapján tájékozódhatnak az éttermekről.

A magyarországi étteremkínálathoz csatlakozik a MICHELIN Guide szállodaválasztéka, amely Magyarország és a világ legegyedibb és legizgalmasabb szálláshelyeit tartalmazza. Az ajánlóban szereplő szállodák kivételes stílusuk, szolgáltatásaik és személyiségük alapján kerültek kiválasztásra – minden pénztárcának megfelelő választási lehetőséggel –, és minden szállodába lehet foglalást indítani a MICHELIN Guide-on keresztül. A magyarországi válogatásban az ország leglátványosabb szállodái szerepelnek, mint a már említett Natura Hill Zebegény lenyűgöző kilátással, a szecessziós csoda, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest és a bájos történelmi Platán Udvarház, valamint a gyönyörűen felújított BOTANIQ Turai Kastély.

 

Kapcsolódó cikkeink