Új különadó jöhet lengyel mintára

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 27. 11:53

A lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó mintájára tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a kormány, amely a nagy forgalmú áruházláncok számára az eddiginél arányosabb közteherviselést ír elő – idézi a Magyar Idők napilapot a portfolio.hu.

polc-

A Magyar Időknek Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa azt mondta: ha kedvezően alakul a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó sorsa, annak mintájára a jövő évi költségvetés tavaszi tervezésekor olyan intézkedésről dönthetnek, amely az arányosabb közteherviselés és a piaci erőviszonyok kiegyenlítődése érdekében újabb adónemet vagy díjfizetési kötelezettséget ró a nagy forgalmú áruházláncokra.

A lengyel különadó az elképzelések szerint a legalább havi 1,5 millió zloty (105 millió forint) bevételt elérő kereskedelmi vállalatokra vonatkozik majd, míg az alacsony forgalmú kisebb üzletek nem fognak adót fizetni.

A miniszteri biztos felidézte: Magyarországon a korábban sávos adókulcsok alapján megállapított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat tavaly brüsszeli döntés nyomán kellett visszaállítani az eredeti, egykulcsos mértékre. Szatmáry Kristóf szerint ez a lengyel elképzelések kapcsán is várható, ezért most – mint mondta – figyelik a varsói eseményeket, Brüsszel reakcióját. Kiemelte: továbbra sem tettek le arról, hogy a progresszív adókulcsok miatt az év végén kivezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj után a nagy cégeket jobban bevonják a magyarországi közteherviselésbe.

A bejelentés annyiban furcsa, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat nem vezették ki az év végén, az ma is létezik – jegyzi meg a portfolio.hu. Tavaly év közepén felfüggesztették ugyan, mivel az unió kifogást emelt a progresszív formájára, de ezt az év végén lineárisra állították át, és ma is érvényes. Feltehetően a kormány a lengyel próbálkozáson felbátorodva kísérli meg újra több kulcsossá, progresszívvé átalakítani a terhet, holott az Európai Bizottság éppen ezt az formát bírálta. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink