Új csúcsokat döntött tavaly az olasz borértékesítés és –export

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 04. 19. 09:57

Az olasz boreladások új rekordot állítottak be, hiszen 2022-ben elérték a 14 milliárd eurót – derül ki az Istat adatainak elemzéséből, amelyet az olasz mezőgazdasági termelők szövetsége, a Coldiretti készített.

Ezt a borexport 10%-os bővülése 7,9 milliárd euróra növelte, ami újabb rekordot jelent.

A belföldi boreladások 2,2%-kal csökkentek, amit ellensúlyozott a turizmus újraindulásának és az éttermek újranyitásának köszönhetően új lendületet kapott házon kívüli (out-of-home) fogyasztás.

Az Olaszországban megtermelt összes bor mintegy 70%-a eredetmegjelöléssel (DOC, DOCG) és földrajzi jelzéssel (IGT) ellátott, míg a fennmaradó 30% asztali bor volt.

A Coldiretti szerint Olaszország a maga 310 000 gazdasága által előállított 50,3 millió hektoliternyi borával világelső a bortermelésben, megelőzve Franciaországot és Spanyolországot.

Az UIV-Ismea-Vinitaly Observatory Istat adatain alapuló külön elemzése, megerősíti, hogy Olaszország a mennyiséget tekintve megőrizte első helyét, értékben pedig Spanyolországot megelőzve a második helyen áll.

Franciaország ismét világelső volt a borértékesítésben 12,3 milliárd euróval, ami értékben 11%-os növekedést, mennyiségben 5%-os csökkenést jelent.

Valamennyi fő exportpiac értékben növekedett, az Egyesült Államok pedig 23%-os részesedéssel továbbra is Olaszország vezető exportpiaca Németország, az Egyesült Királyság, Kanada, Svájc és Franciaország előtt.

ESM

Kapcsolódó cikkeink