Turisták a görög csőd árnyékában

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 19. 10:29

Továbbra sincs megállapodás a görög kormány és a hitelezők között. Görögország napokon belül csődbe mehet, sőt, az eurózónából is kiléphet, miközben épp indul a turisztikai szezon.

athen

A Portfolio szakértője a Pénzcentrum kérdésére elmondta, a csődnek több formája is lehetséges. Amennyiben a csőd rendezett formában megy végbe, úgy az ország maradhat az eurózónában, ebben az esetben a turisták nem érezhetnek változást egy Görögországi nyaralás alkalmával. Illetve hosszú távú gazdasági hatásokkal sem kell számolnunk.

A legkevésbé valószínű forgatókönyv, hogy a csőddel együtt a görögök kilépnek az eurózónából, ez pedig hosszan tartó tőkekorlátozásokkal járna. Ebben az esetben valóban előfordulhat, hogy a szigorúbb szabályok bevezetése miatt, a görög bankok napokra bezárnának, az ATM-ekben pedig korlátoznánk a lehetséges készpénzfelvétel mennyiségét.

– Az Athéni nagykövetség tájékoztatása szerint a hitelezők és a görög kormány között folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Mindkét fél próbál megoldást találni a problémára, ezzel elkerülve a legrosszabb forgatókönyvet. Ugyanakkor, még egy esetleges államcsőd esetén is kicsi a valószínűsége annak, hogy Görögország azonnal kilépjen az euróövezetből, és visszatérjen a drachmához
– tájékoztatta a Pénzcentrumot a Külgazdasági- és Külügyminisztérium.

Az előfoglalási adatok alapján idén a magyarok többsége Görögországba foglalta le nyaralását – nyilatkozta korábban Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja az MTI-nek.

Görögország és Horvátország még mindig a legkedveltebb mediterrán úti célok közé tartozik a magyar utazók körében – erősítette meg az IBUSZ utazási iroda is. Tájékoztatása szerint egyelőre nem jellemző a Görögországba induló utak tömeges visszamondása. Egy átlagos Görögországi utazás fejenként 30 000 forinttól indul, innentől a határ azonban a csillagos ég, attól függően milyen szállást választunk, vagy milyen plusz szolgáltatásokat veszünk igénybe. Nem kell aggódni azoknak sem, akik szervezett utazással vágnak neki a nyaralásnak, ugyanis az utazási irodák a szállásokat és a járatokat, már előre kifizették.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium elmondása szerint Görögország a korábbi időszakoz hasonlóan biztonságos, és a hírek ellenére továbbra is folyamatosan érkeznek külföldi turisták.
– A Görögországba utazni kívánó magyar állampolgároknak mindazonáltal azt javasoljuk, hogy a bank- és hitelkártyák mellett megfelelő mennyiségű készpénzt (eurót) is vigyenek magukkal az útra – tette hozzá a Külügyminisztérium. (penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink