Turbulenciák

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 04. 01:26

„Az oroszok már a spájzban vannak!” – az év elején elkezdődött, a nemzetközi gazdaságra is ható események továbbgyűrűztek, és az ukrajnai pokol már-már a hidegháborút idéző szembenállást vetíti előre. Sokak szerint azonban ezt a háborút már nem a katonai harctereken fogják vívni, hanem a gazdaságban. Nevezetesen: ki ad hitelt Ukrajnának, elzárják-e a gázcsapokat az oroszok, esetleg az EU-USA zárolja az oligarchák számláit stb.? Persze Cár Atyuska katonáinak Csecsenföld után újra a ravaszon van a mutatóujjuk…

Gödrösy Balázs ügyvezető GFS Consulting

Gödrösy Balázs
ügyvezető
GFS Consulting

Idehaza, úgy tűnik, hogy a forintocska beragadt 310 fölé, a nagypolitika érdekeinek megfelelően. Megszólaltak kormányzati vezetők, akik szerint nem probléma a gyenge EUR/HUF kurzus, hiszen az támogatja az exportot, és javul a külkereskedelmi egyenleg. Másrészt, ahogy azt az elmúlt hónapban is jeleztem, az MNB ismét 15 bázispontot kaszabolt, immár 2,6%-os a jegybanki alapkamat. Ezt is nyilván az infláció és az export felpörgetése érdekében tették.

Mintha elromlott volna a szerkezet a tengerentúlon, vagy az egész világon. A tavaly kitörő örömmel tomboló vételi őrületet idén a FED kötvényvásárlás-szűkítése, a világszerte fellángoló utcai zavargások és a feltörekvő piaci devizák turbulenciái árnyékolták be. A makroadatok sem csillognak annyira az Egyesült Államokban, amelyet teljes mértékben nem lehet a szélsőségesen hideg időjárásra fogni. Ennek köszönhetően gyengült a dollár is, ami viszont a nyersanyagok árát tovább támogatta.

A piaci trendeket a következő időszakban a politikai tárgyalóasztaloknál, a szavazófülkékben és – ne adj’ isten – a harcterereken írhatják. Érdemes lesz odafigyelni az árupiacokra, hiszen az arany és az olaj év eleje óta emelkedő trendben van. Az árutőzsde gabona- és élelmiszer-kategóriái pedig egyenesen szárnyalnak. Amennyiben az ukrán fronton tovább eszkalálódik a helyzet, akkor a nyersanyagok árai az egekbe szökhetnek, a tőzsdék pedig a többéves emelkedések után jelentős korrekciókat is elszenvedhetnek pillanatok alatt. Ezenkívül március végén a FED tovább szűkíthet a pénzcsapokon.

A feszült helyzetre való tekintettel itthon az MNB kamatvágási elképzelései mögül is kezd kifogyni a tér, sőt, kifejezetten veszélyes vizekre is tévedhet a forint és a magyar államkötvények.

Április elején ráadásként – hab a tortára – jönnek a hazai választások…

Biztonsági öveket bekötni!

Kapcsolódó cikkeink