Túlsúlyosok, szívbetegség ellen egyetek diót!
A connecticuti Yale-Griffin Prevenciós Kutatóközpont munkatársai kimutatták, hogy a dió étrendbe iktatása a magas kockázatú emberek esetében védelmet nyújthat a diabétesz és a szívbetegség ellen.
A Journal of the American College of Nutrition szakfolyóiratban publikált kutatáshoz – írja a hyr.hu – 46 harminc és hetvenöt év közötti felnőttet kértek fel, akik 25 pontnál magasabb testtömeg-indexszel (BMI) rendelkeztek, és férfiak 100 cm-nél, a nők 87,5 cm-nél nagyobb derékbőséggel. A résztvevők nemdohányzók, és mindegyikükre jellemző a diabéteszt és a szívbetegséget megelőző metabolikus szindróma legalább egy kockázati tényezője.
Az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik kétszer nyolc hetes tetszés szerinti dióval gazdagított, illetve tetszés szerinti dió nélküli étrendet követett. A diótartalmú étrendet követők naponta 56 gramm hámozott, pirítatlan diót fogyasztottak rágcsálnivalóként vagy valamilyen más ételhez. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 56 gramm dió fogyasztása javítja a kóros mennyiségű hasi zsírral rendelkező emberek endoteliális működését. A dió hozzáadása az étrendhez nem vezetett hízáshoz.
„Tudjuk, hogy az étrend javítása általában nehéz, egyetlen élelmiszer hozzáadása azonban könnyű. Elméletünk szerint, ha egy magas tápértékű, laktató élelmiszert, például diót adunk az étrendhez, az kétszeresen előnyös hatással jár: a nagy tápanyagtartalom hozzáadása, és az alacsonyabb tápanyagtartalmú élelmiszerek eltávolítása” – magyarázta dr. David Katz, a kutatócsoport vezetője.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >„Kényelmi” tálca – A nap képe
A hirtelen mozdulatok sem okozhatnak kárt a Couch Drink +…
Tovább olvasom >