Továbbra is optimisták a kkv-k a K&H legutóbbi kutatása szerint

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 27. 11:23

Átlagosan 8,3 százalékkal több árbevételt és 5,2 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a kis- és középvállalkozások (kkv) erre az évre, a legoptimistábbak a középvállalkozások, a szektorok közül pedig a kereskedelmi cégek – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi kutatásából.

A K&H csütörtöki tájékoztatása szerint a várt árbevétel-növekedés mértéke 9,4 százalékról, a várt profitnövekedésé pedig 6,2 százalékról csökkent az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a legfrissebb értékek még mindig az elmúlt évek legmagasabb eredményei közé tartoznak.
A visszafogottabb várakozások hátterében feltehetően az áll, hogy a cégek már számolnak az infláció és a bérek idei emelkedése miatti költségnövekedéssel – fejtette ki a közlemény szerint Kökény Roland, a K&H kkv marketing főosztályának vezetője.
Az előző negyedévvel szemben most nem a mikrovállalkozások, hanem a középvállalkozások számítanak erősebb évre. Árbevétel-várakozásaik 7,3 százalékról 11,2 százalékra emelkedtek, és csak a középvállalkozások számolnak magasabb bevétel-növekedéssel az előző negyedévhez képest.
A mikrovállalkozások árbevétel-növekedésre vonatkozó várakozásai 9,7 százalékról 8,2 százalékra, a kisvállalkozásoké pedig 9,5 százalékról 7,7 százalékra csökkentek az előző negyedévhez képest.
Az ágazatok közül a kereskedelmi cégek kilátásai a legkedvezőbbek, csak ez a szektor vár átlag feletti, 9,2 százalékos bővülést.
A profitkilátásokat tekintve hasonló kép rajzolódik ki, a középvállalkozások a legoptimistábbak, az általuk a várt profit mértéke a duplájára, 7,5 százalékra ugrott.
A mikro- és kisvállalkozások ebben az esetben is alacsonyabb, 5,3 százalékos, illetve 4,6 százalékos növekedést várnak az előző negyedévhez képest.
A profitot tekintve szintén a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások a legoptimistábbak, 6 százalékos bővülést várnak, miközben az agrárium 3,4 százalékos növekedést valószínűsít 2020-ban.
A közleményben ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a koronavírus nemzetközi gazdaságra gyakorolt hatása keresztülhúzhatja a vállalkozások számításait.
A K&H és a GfK 2004 óta folyamatosan készít negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítást 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével, a legutóbbi felmérés 2019. november 12-28. között történt. (MTI)

 

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink