Továbbra is jól csúszik a jegeskávé

Szerző: Szalai László Dátum: 2021. 07. 06. 10:43

A jegeskávék kedvelőit kényezteti a piac: számtalan újdonság jelenik meg mind csomagolásban, mind beltartalomban. A fogyasztásban, disztribúcióban még messze nem telített kategória márkái idén az innovációkon túl erős marketinggel is készülnek: edukálnak, játszani hívnak, és végre újra birtokba vehetik az eladáshelyeket.

A kávékultúra fejlődésével együtt jár a fogyasztási módok, helyek, alkalmak színesedése. A jegeskávé az elmúlt években komoly fejlődésnek indult, lendületét a pandémia sem törte meg.

– A jegeskávé szegmens a ready-to-drink piac jelenleg 42%-át teszi ki (2021. március, Nielsen, value share), és évek óta jól megfigyelhető, hogy két számjegyű növekedésével az egyik motorja a kategóriának – mondja Fekete Brigitta, a FrieslandCampina Hungária Zrt. brand managere (Landliebe, Milli). – Az elmúlt években új versenytársak jelentek meg, és a barista kultúra, íztrendek és a fenntarthatósági törekvések itt is erősen hatnak a piaci szereplőkre.

A piacot sokszínűség jellemzi ízesítések, beltartalom és csomagolás tekintetében egyaránt.

Galántai György
kereskedelmi igazgató
Hell Energy Magyarország

– Ma már minden láncban ott van a kategória és dinamikusan is növekszik – szögezi le Galántai György, a HELL ENERGY Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója. – A láncok mellett a kisboltok, sőt a dohányboltok és a pékségek is komoly szerepet töltenek be, hiszen gyors és kényelmes lehetőség a jegeskávé-vásárlás, és illeszkedik a fogyasztási alkalomhoz is. Árazásban széles a paletta, jellemzően azonban a 300 Ft alatti márkák képviselnek komolyabb forgalmat. A kiszerelések között megjelenik az aludoboz, valamint a PET- és Tetra-kiszerelés is. Az innovációkat tekintve látszik a környezetbarát alumíniumdobozok növekedése.

Átöltözés fenntarthatóba

A Milli Jegeskávé 300 ml-es kiszerelése hosszú évek óta sikeres és növekvő súlyú szereplője ennek a piacnak. 2020 októberében a portfólió bővült: egy kiemelt partnerüknél 3 új, alumíniumdobozos kávét vezettek be (Caffé Latte, Caramel Latte, Double Shot Espresso); ebben az időszakban a Milli márka itt át is vette a vezető pozíciót. Ennek a sikernek köszönhetően idén év elejétől országos szinten bővítették új termékeik disztribúcióját.

– Azt tapasztaljuk, hogy a fenntarthatóság ebben az on-the-go szegmensben is egyre fontosabb a fogyasztóinknak – hangsúlyozza Fekete Brigitta. – Ezért 2021 májusától a Milli ikonikus, 300 ml-es kiszerelésű jegeskávéja 100%-ban újrahasznosított műanyag palackba került! A műanyag fólia pedig egy mozdulattal eltávolíthatóvá vált az új perforációnak köszönhetően. Ezekre és a megfelelő szelektív hulladékgyűjtésre külön ikonokkal hívjuk fel a fogyasztók figyelmét.

A Milli márkát egész évben, folyamatosan támogatják. A nyári időszakban a jegeskávé kiemelt szerepet kap.

– A 2021-es nyár nagy durranása a teljes kávéportfóliót érintő „Friends” kampány, melyben minden kiszerelés egyedi designt kapott – vetíti előre a brand manager. – A 250 ml-es dobozos kiszerelésben minden Jóbarátok-főszereplőnek dedikáltunk 1-1 saját dobozos kávét, így ösztönözve a fogyasztókat, hogy gyűjtsék össze mindet. A Milli Jegeskávé 300 ml-es palackjára pedig a sorozat legikonikusabb elemei kerültek fel. A promóció idejére ezt a termékünket piacra dobjuk 1 literes kiszerelésben is: a kartondobozos csomagolás grafikája a sorozat híres kávézóját, a Central Perköt jeleníti meg – a 4 terméket összeforgatva adja ki a teljes képet, erős polcképet alkotva. A limitált kiadású kollekció erős marketing- és bolti támogatást kap majd.

A barista kultúra, íztrendek és a fenntarthatósági törekvések erősen hatnak a piacra

Bővülő paletta, környezetbarát csomagolás

A HELL-nél a 2019-ben bemutatott három ENERGY COFFEE-változat (Latte, Capuccino, Slim Latte) mellett már a 2021-es év újdonságai, a Double Espresso és a Coconut variánsok is elérhetőek a boltok polcain. Az új, laktózmentes ENERGY COFFEE Coconutot a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, míg új Double Espresso az intenzív kávéízre vágyók számára lehet ideális választás. A 250 ml-es aludobozos tejeskávé-variációk tartósítószer-mentes, prémium összetételükkel a minőségi kávéélményt hozzák el praktikus és környezetbarát csomagolásban.

– A csomagolásnál a legfőbb szempont a környezettudatosság volt, hiszen az aludoboz az egyik leggazdaságosabban újrahasznosítható csomagolóanyag, újrahasznosítása az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest 95%-os energiamegtakarítást eredményez – jelzi Galántai György. – Az ENERGY COFFEE aludobozai 100%-ban és végtelenszer újrahasznosíthatók. Nem beszélve arról, hogy alumínium könnyű, így csökkent a szállításból adódó üvegházhatású gázok kibocsátása.

Mindezek mellett, az innováció és a folyamatos termékfejlesztés továbbra is az egyik legfontosabb szempont a vállalat életében, biztos, hogy a következő években is rengeteg újításra, újdonságra számíthatnak a márka rajongói.

– A 360 fokos kommunikáció kiemelten fontos számunkra, így törekszünk a televíziótól, a közösségi médián és a digitális felületeken át, a prémium kültéri felületeken keresztül is hirdetni a kampányainkat – emeli ki a kereskedelmi igazgató. – Ami a reklámarcainkat illeti, a hollywoodi legenda, Bruce Willis a tejeskávé és az energiaitalunk arca is, azonban az ENERGY COFFEE esetében a puerto ricói szépség, Zuleyka Rivera is feltűnik mellette.

Hidegen az instantok között is

Bagi Bernadett, Nestlé

Bagi Bernadett
senior brand manager
Nestlé Hungária

Az instant kategórián belül a jegeskávé egyelőre még gyerekcipőben jár. Mint azt Bagi Bernadett-től, a Nestlé Hungária senior brand managerétől (NESCAFÉ 3in1) megtudjuk, tavaly mindösszesen mintegy 2%-át tette ki értékben a 3in1 piacnak, és csak 1-2 márka jelenik meg ilyen variánssal. A NESCAFÉ több év kihagyás után, tavaly – szezonális jelleggel – ismét bevezette a Frappé termékeket két ízben, ezzel hozzájárult a 3in1 Frappé alkategória dinamikus növekedéséhez.

– Idén is szeretnénk tovább építeni az alkategóriát a 3in1 piacon, így ezt a termékünket ismét bevezetjük a nyárra szezonálisan– árulja el Bagi Bernadett. – A NESCAFÉ 3in1 esetében a Frappé termékeknek 2021-ben már külön kampányt is tervezünk a nyári hónapokban, amely során kiemelten figyelünk rá, hogy átadjuk azt az élményt, amit egy jéghideg Frappé elfogyasztása nyújthat a meleg nyári hónapokban. Idén nagy súlyt fektetünk majd a kóstoltatásokra is, hogy minél többen kipróbálhassák a NESCAFÉ 3in1 Frappé terméket.

A NESCAFÉ más szegmenseken belül is igyekszik népszerűsíteni a hűsítő fogyasztást.

Kunszt_Orsolya_NESCAFÉ

Kunszt Orsolya
brand manager
Nestlé Hungária

– A NESCAFÉ Classic termékünk kapcsán például fogyasztói edukációs aktivitást indítottunk tavaly, amellyel célunk, hogy megmutassuk: legnépszerűbb termékünk, a NESCAFÉ Classic hideg vízzel is feloldódik, így télen-nyáron is könnyen elkészíthetjük kedvenc kávénkat – mondja Kunszt Orsolya, a Nestlé Hungária senior brand managere (NESCAFÉ instant valódi kávé). – Az edukációs aktivitással számos jegesrecept-alternatívát osztottunk meg digitális felületeinken, bízva abban, hogy hosszú távon új fogyasztói bázist is tudunk építeni ezen a kategórián belül. „Készítsd el hidegen is” edukációs aktivitásunkat 2021-ben is folytatjuk.

Hota-Falus Viktória, Nestlé

Hota-Falus Viktória
digitális brand manager
Nestlé Hungária

A NESCAFÉ® Dolce Gusto® a kapszulás kávék piacán 2020-ban igazi különlegességgel lépett piacra: kapszulába zárta a specialty kávéházakból ismert ColdBrew kávé különleges, lágy ízvilágát, amelyet így már – szemben az eredeti ital 12–24 órán át készülő, hosszadalmas folyamatával – néhány percen belül az otthonukban is élvezhetnek a fogyasztók.

– A Dolce Gusto® kapszulás kávéfőzőgépek hideg elkészítés funkciójával megalkotható ital, hosszan, jegesen ajánlott, de ízlés szerint fogyasztható tejjel vagy akár tonickal is – mondja Hota-Falus Viktória, a Nestlé Hungária digitális brand managere (NESCAFÉ Dolce Gusto). //

 

 

 

 

Lendületben a jegeskávé

A tavalyi évben a jegeskávé-forgalom egyharmadával nőtt, és ez a növekedés az idei évben is folytatódik.

GfK-Growth from Knowledge

Szőke Albert - GfK

Szőke Albert
szenior tanácsadó
ConsumerPanel Services
GfK Hungária

Az elmúlt években az ízesített tejitalok a legdinamikusabban növekvő termékkategóriák közé számítottak. Természetesen a pandémia hatására ebben a termékkörben is nagymértékben hozzájárult a forgalom növekedéséhez a korábbi on-the-go, illetve out-of-home fogyasztás jelentős részének in-home fogyasztássá történő konverziója (a GfK háztartáspanel pedig épp a magyar háztartások otthoni fogyasztásra történő vásárlásait méri). Ám ettől függetlenül a korábbi évek növekedési ütemét tekintve kétségtelen, hogy az ízesített tejitalok és ezen belül a jegeskávé továbbra is felszálló ágban vannak.

Ezen értékbeli növekedések 4/5-e tényleges volumennövekedés, a fennmaradó hányad részben áremelésből, illetve a minőségibb termékek térnyeréséből származik. Az elmúlt 2-3 évben a gyártók számos új – főként prémium – terméket vezettek be ezekben a kategóriákban (nemcsak a jegeskávéban, de az RTD kakaóban és egyéb ízekben is), amelyek szépen építik a saját szegmensüket és az egész kategóriát.

Vásárlói attitűdök tekintetében a forgalom növekedéséhez az összes KPI hozzájárul:

– A vásárlók száma nő. Jegeskávét az elmúlt 12 hónapban (Mat Q1/21-ben) a háztartások 40%-a vásárolt, míg egy évvel korábban a penetrációja „csak” 38%, azt megelőzően pedig 36% volt.

– A vásárlási gyakoriság nő. Jelenleg éves szinten egy átlagos jegeskávé-vásárló 9 alkalommal vesz ilyen terméket, míg egy évvel korábban 7,9 alkalommal.

– A kosárméret nő. Jelenleg átlagosan 510 forintot költenek jegeskávéra egy vásárlás alkalmával, szemben az egy évvel korábbi 446 forinttal. //

gfk_jegeskávé

Kapcsolódó cikkeink