Továbbra is a gyönge belső fogyasztás fogja vissza az importot

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 12. 14:00

A külkereskedelmi termékforgalom euróban számított értékei az előzetes adatok szerint januárban enyhe, 2 százalékos bővülést mutattak az egy évvel korábbi magas szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel. A kivitel értéke 6,253 milliárd euró (1933 milliárd forint), a behozatalé 5,830 milliárd euró (1802 milliárd forint) volt. Az euróban számolt exporttöbblet idén januárban 423,5 millió eurót tett ki.

A januári adatok nem lepték meg az elemzőket, bár  valamivel nagyobb aktívumra számítottak.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője az MTI-nek elmondta: 425 millió eurós többletet vártak, tehát az eltérés nem jelentős. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az import valamivel jobban nőtt, mint az export. Euróban számolva a kivitel 2, a behozatal 2,3 százalékkal nőtt 2011 januárjához viszonyítva.
Az elemző az idei kilátásokról azt mondta, hogy a tavalyinál nagyobb aktívumot várnak. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a belső fogyasztás csökkenése és a beruházások visszaesése kisebb importot eredményez.
Az általános várakozásoknál kissé nagyobb, a TakarékBank várakozásaitól azonban kissé elmaradó külkereskedelmi többlet keletkezett januárban – közölte az MTI-vel Suppan Gergely, a pénzintézet elemzője.
Az export 2 százalékos és az import 2,3 százalékos növekedésével az euróban számolt többlet az egy évvel ezelőtti 432 millióról 423,5 millió euróra csökkent, ami a cserearány romlását és az árfolyamváltozások hatásait tükrözi. Hozzátette: forintban számolva 130 milliárdra nőtt a külkereskedelem többlete a tavalyi 118,6 milliárd forintról.
Az elemző szerint a következő hónapokban az exportdinamika lassú élénkülésére számítanak, részben a javuló német gazdasági kilátások, részben a belépő új autóipari termelés hatására. Azt Suppan Gergely is jeleztem, hogy a továbbra is gyenge belső kereslet visszafogja az import növekedését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink