Tovább nőtt a külkereskedelmi többlet: a gyönge import a belső kereslet hiányát tükrözi

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 09. 14:50

Az év első hét hónapjában az export 17 százalékkal nőtt, szemben az import 14 százalékos bővülésével.

Júliusban a magyar export értéke 6,2 milliárd euróra, a behozatalé 5,82 milliárd euróra rúgott, ami 6,6, illetve 3 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – közölte pénteken a KSH.

A külkereskedelmi mérleg az év hetedik hónapjában 100 milliárd forint – 374 millió euró – többletet mutatott, ami az egyenleg 53 milliárd forintos – 211 millió eurós – javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest. Az év első hét hónapjában euróban számolva az export 14, az import 14 százalékkal nőtt, ennek eredményeként a külkereskedelmi mérlegben 1136 milliárd forint – 4,22 milliárd euró – többlet halmozódott fel, ami 321 milliárd forinttal haladja meg a múlt év első hét hónapjában elért eredményt.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az adatokat kommentálva közölte, hogy az éves összevetésben 211 millióval, 374 millió euróra növekedő júliusi többlet minden várakozást felülmúl. A közgazdász szerint az export jelentős lassulása ellenére a nettó export továbbra is pozitívan járul hozzá a növekedéshez, mivel az import növekedése alulmúlja az exportét. Suppan közölte azt is, hogy az export növekedése ugyanakkor kifejezetten gyenge lehet a következő hónapokban a külső kereslet romlása, illetve a külső keresleti kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság növekedése miatt. Az import exporttól elmaradó növekedése pedig a belső kereslet hiányát tükrözi – írja az origo.

Kapcsolódó cikkeink