Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Baromfi Termék Tanács a Négy Mancs ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 21. 12:18

Törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be a Budapesti Főügyészséghez a Baromfi Termék Tanács (BTT) a fővárosi székhelyű Négy Mancs (NM) Alapítvány törvénysértő tevékenysége miatt – közölte a BTT hétfőn az MTI-vel.

A Baromfi Termék Tanács közleménye rögzíti, hogy a szervezet szerint a Négy Mancs működése nem felel meg az alapítványokkal szemben támasztott törvényi követelményeknek, mivel sem közérdekűnek, sem közhasznúnak nem tekinthető. Az NM
nem szolgál valós állatvédelmi-állatjóléti célokat, viszont valótlan tartalmú propagandával a hazai baromfitermelők és a magyar baromfitermékek lejáratására törekszik belföldön és az uniós országokban.

A BTT törvényességi felügyeleti kérelmében azt kéri a Budapesti Főügyészségtől, hogy folytasson le vizsgálatot a Négy Mancs Alapítvánnyal szemben, és gondoskodjon arról, hogy a szervezet törvényes működése helyreálljon.

A BTT úgy véli – áll a közleményben -, hogy a Négy Mancs törvényes működése úgy volna helyreállítható, ha az ügyészség eltiltaná az NM-et a magyar termelőkre és a nemzetgazdaságra egyaránt káros tevékenységtől.

Az alapítvány nyilatkozataiban és közleményeiben folyamatosan valótlanul állítja, hogy Magyarországon az uniós előírásokkal ellentétes, illegális tollfosztás és libatömés folyik. Az NM valótlan tartalmú propagandájának része az is, hogy a tollfosztás Magyarországon állatkínzásnak minősül, illetve a töméssel nevelt állatok silány minőségű húst adnak. Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarországon a tollfosztás és a libatömés nem jogellenes tevékenység, az eljárások nem minősülnek állatkínzásnak és a hazai jogi szabályozás nem ellentétes az uniós követelményekkel. A tollfosztás és a libatömés jogilag szabályozott, szakhatósági felügyelettel folyó tevékenység – áll a Baromfi Termék Tanács közleményében.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink