Tökéletes körforgásban a Tesco PET-palackjai

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 23. 10:35

A Tesco 45 millió palack sajátmárkás ásványvizet értékesít évente, valamint napi 125 ezer palackkal szállít üzleteibe, hogy a nyáron megnövekedett fogyasztást ellássa. Az áruházláncnak felvállalt célja a környezeti terhelés minimumra csökkentése, hiszen Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd PET-palack hulladék keletkezik, aminek alig 20 százalékát hasznosítják újra. A Magyarországon egyedülálló újrahasznosítási technológiával készült Recy-Pet palackok akár 100%-ban újrahasznosított PET-palackból is készülhetnek.

Infografika_PET_palackok_utja_az_aruhaztol_az_aruhazig

Testünk 60 százalékát víz alkotja, ezért elengedhetetlen betartani a felnőtteknek javasolt napi 2-3 literes vízbevitelt. A Tesco sajátmárkás vizeinek és víz alapú üdítőinek minden cseppje az albertirsai Aquarius kútból származik, ahová a legutolsó nagy eljegesedési hidegcsúcs idején, a jégkorszak csúcsán (28600-29900 évvel ezelőtt) szivárgott be, így nem tartalmaz potenciálisan szennyezett vizet. Az itt található, több száz évre elegendő vízkészlet kiváló minőségű és ásványi anyag összetételű, megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek is.

A Tesco vizeket és üdítőket ugyanitt, az albertirsai Aquarius-Aqua gyártósorain palackozzák, PET-palackokba. Jelenleg a világon 340 milliárd palackot nem hasznosítanak újra évente , Magyarországon pedig az évi 55-60 ezer tonna PET-palack hulladék alig 20 százalékát.

„A Tesco kiemelt célja a hulladékmennyiség csökkentése: 2014-ben 376, míg eddig összesen már megközelítőleg 1.600 tonna használt PET-palackot gyűjtöttünk össze áruházainkban. Következő lépésként a Tesco Jégkristály ásványvizek, valamint további 27 sajátmárkás ásványvíz és üdítő kerül Recy-Pet palackba” – mondta Pirint János, a Tesco-Global Áruházak Zrt. beszerzési igazgatója.

Az összegyűjtött műanyaghulladékot a karcagi Recy-Pet üzemben bezúzzák, 8 órán át 200 fokon megtisztítják, és fröccsöntéssel regranulátumot készítenek belőle. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot hivatott kiváltani, amelyet nagyrészt külföldről importálnak Magyarországra, jelentős nemzetközi függést kialakítva ezzel. Az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot képes bedarálni, és éves szinten 8.640 tonna regranulátum gyártására képes. A PET-palackok újrahasznosításával ismét élelmiszer minőségű termék gyártható.

„Ez a fejlesztés a világ élvonalába emelheti hazánk kutatóit, hiszen a jelenlegi 30-70%-os regranulátum/szűz granulátum arány helyett elérhető akár a 100% regranulátumból készített Recy-Pet palackok gyártása is, tehát egy használt PET-palackból újra teljes értékű palack lehet” – mondta el Weinhardt Csaba, a BUSZESZ Élelmiszeripari Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A regranulátum kizárólagos felvevője az éves szinten 5-600 millió palackot gyártó albertirsai Aquarius-Aqua Kft., ahol a Tesco sajátmárkás vizeit is palackozzák. Ebben az üzemben 5 gépsoron 3 millió palackot gyártanak naponta megközelítőleg 33 tonna granulátumból, amelyből jelenleg 11 tonna regranulátum. Az itt használt Sidel márkájú gépek a legfejlettebb technológiájúak a világon, és az Albertirsán kiépített gyártósort még az említett világmárka is referenciaként említi.

„A Tesco számára kiemelten fontosak a kiváló minőséget biztosító magyar beszállítók, valamint a környezettudatos vásárlási szokások erősítése, támogatása. Hisszük, hogy ha a több tízmilliós volumenben értékesített sajátmárkás termékeink 100 százalékban újrahasznosítható palackba kerülnek, azzal ténylegesen teszünk környezetünk megóvásáért” – tette hozzá Pirint János.

Kapcsolódó cikkeink