Tokaji Március Nagykóstoló hetven pincészet boraival
Hetven tokaj-hegyaljai pincészet több mint 160 borával és több különleges mesterkurzussal várja a közönséget a Tokaji Március Nagykóstoló szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe.
A Winelovers által szervezett tematikus nagykóstolón Tokaj-Hegyalja vezető termelői azt mutatják meg, hogy hol tartanak most a furmint, a hárslevelű, a késői szüretelésű borok és az aszú – közölték az MTI-vel a szervezők.
Tájékoztatásuk szerint a sétáló kóstoló remek lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnének megismerkedni Magyarország egyik legfontosabb borvidékével, hiszen a száraz boroktól az aszúkig, a furminttól a sárgamuskotályig több mint 160 tételt mutatnak be a kiállítók.
A Tokaji Március Nagykóstoló a Tokajt már jól ismerők számára is tartogat felfedeznivalót: négy mesterkurzus, aszú különterem, Szepsy Furmint Selection stand és a Borkollégium Pop-up School fogadja a tudásra szomjas látogatókat.
Szepsy István és ifjabb Szepsy István Szepsy 100 elnevezésű borából mindössze 100 magnum palack készült, mégis három másik külföldi csúcsborral együtt ezt a borkülönlegességet is kóstolhatják a Szepsy vs Rest of the (Wine)world mesterkurzus résztvevői, Szepsy István borász, Caro Maurer Master of Wine és Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető oktatója útmutatásával.
Szilágyi László, a Gizella Pincészet borásza a tarcali Szil-völgyből szüretelt borok különböző évjáratait mutatja be hét tételen keresztül; az édes borok rajongóit Gincsai Tamás főborász és a Holdvölgy hat puttonyos aszúinak vertikális kóstolója várja, míg Demeter Zoltán mesterkurzusa a tokaji borász legszebb, kereskedelmi forgalomban már nem kapható tételein keresztül kalauzol végig a pincészet 20 éves történelmén.
Az aszú különteremben a kiállítótérben kínált borokon kívül a vendégek nyugodt körülmények között kóstolhatják a tokaji borkínálat csúcsán lévő tételeket. A nemzetközi boros rendezvények mintájára bevezetett különterem csendes, elmélyült ismerkedést tesz lehetővé harminc pincészet csaknem negyven öt- és hatputtonyos aszújával, illetve eszenciájával.
A Szepsy Furmint Selection standon a borvidék ikonikus borászának 2015-ös dűlőszelektált furmintjai, a birtok furmint és egy furmint alapú házasítás is kóstolhatók. Szepsy István borai igen ritkán találhatók meg nagykóstolókon, ezért is különleges alkalom, hogy akár öt különböző dűlőből szüretelt borát is összehasonlíthatják a vendégek – emelték ki a szervezők.
A Borkollégium ingyenes oktatással várja a borvidékkel alaposabban megismerkedni kívánó vendégeket; itt a boriskola vezető oktatói tartanak rövid előadásokat Tokaj fő szőlőfajtáiról és borstílusairól, borkategóriáiról, kóstolási lehetőséggel.
A rendezvény részletes programja és kiállítói listája a www.tokajimarcius.hu honlapon található meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >lyen az élet női sommelierként
Mi szükséges ahhoz, hogy valakiből sikeres sommelier legyen? Vajon nőként…
Tovább olvasom >Mókás éttermi kampány: aki leadja a telefonját, ingyen bort kap
Az észak-itáliai Verona városában található Al Condominio étterem egy különleges…
Tovább olvasom >További cikkeink
A világ minden tájáról vonzza az iparági vezetőket a Fruit Logistica
A Fruit Logistica, a világ vezető gyümölcs- és zöldségipari szakkiállítása,…
Tovább olvasom >Átadták az „Év promóciója 2024”-díjakat
Idén 16. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >Százharmincnál több nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2024 versenyre
Százharminchárom nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2024 versenyre – mondta…
Tovább olvasom >