Több termékféleség előnyeit egyesítik a hűtött szeletes édességek
A tejszeletek, a Túró Rudi, és más, túróból készült, desszert jellegű termékek tartoznak a hűtött szeletes édességek gyűjtőnév alá a Nielsen piaci szegmentációjában. A tej alapanyagon és a hűtési igényen kívül közös jellemzőjük az egészséges jelleg és az önkényeztetés kombinálása. Erős márkák, hatékony, sokszor újszerű promóciós tevékenység és merész innovációk jellemzik a termékcsoportot.A tejszeletek között a legnagyobb márka a Ferrero Kinder családja. Termékvonalán – Kinder Tejszelet, Kinder Pinguí, Kinder Maxi King, Kinder Paradiso – gyerekek és szülők egyaránt megtalálják a hűs nassolni valót.
A MONA Hungary által építgetett Montice márka is megjelent ebben a szegmensben. A „fókás” tejszeletek kakaós, mézes és kókuszos ízben kaphatóak.
A hűtött szeletes édességek legnagyobb kategóriája természetesen még mindig a Túró Rudi, s figyelemre méltó jelenség, hogy a termékcsaládon belül a legnagyobb szegmens, a natúr ízesítésű tovább erősödött. Úgy tűnik, a fogyasztók nem tudnak megbarátkozni az ízesített „rudikkal”.
Más a helyzet a túródesszertek között. Ott, talán mert kevésbé kötődnek a fogyasztáshoz tradíciók, az ízvariációk fogadtatása is kedvezőbb. Ha például a Pöttyös márkát nézzük, akkor az ízesített termékek aránya, köszönhetően a Pont2 bevezetésének, 2008-ban jelentős növekedést mutatott.
Ismétlést kíván a díjazott promóció
Mind kiszerelés, mind ízesítés tekintetében a Pöttyös márka rendelkezik a legszélesebb választékkal a piacon. A termékvonal alapját a natúr variáns képezi.
– A 30 grammos és Óriás (51 grammos) egyaránt kapható ét- és tejbevonóval is. Hogy a vásárlást minél kényelmesebbé tegyük, minden termékünk (kivéve a Pöttyös Duplát) elérhető multipack formában. A natúr 30 grammos termékekből létezik 5-ös és 8-as verzió is – mondja Főfainé Kiss Viktória, a Friesland Hungária Zrt. brand menedzsere.
A márkához fűződik a tavalyi év egyik legsikeresebb promóciója, amelyben az újszerűség és a hatékonyság egyaránt fontos szempont volt. Az ajándékokért való internetes licitálás ötletét és kivitelezé-sét, a kommunikációt, és a megszerezhető ajándékok újszerűségét a reklámszakma Arany Effie-díjjal jutalmazta.
– Oly nagy számban vettek részt benne a fogyasztók, amit a szervezéskor remélni sem mertünk. Idén is hasonló fogyasztói promóciót szervezünk – jelzi Főfainé Kiss Viktória.
A hatékonyság alapja az ATL- és BTL-eszközök összhangja.
– Sokszor egy adott BTL-aktivitás határozza meg, hogy milyen ATL-eszközöket használunk – magyarázza a szakember. – Azt tapasztaltuk, hogy ezek nem minden esetben ugyanazok. A fogyasztói promóció esetében például a televízió nagyon fontos annak érdekében, hogy gyors ismertséget generáljunk. Egy fogyasztói promóció TV-támogatás nélkül szinte elképzelhetetlen. Egy rendezvény népszerűsítésére ugyanakkor hatékonyabb az internet, illetve a célirányosan elhelyezett kültéri hirdetések.
Ernyőmárkák alatt
– A hipermarketek és a hazai láncok súlya a meghatározó a kategóriában, azonban figyelemre méltó a szupermarket csatorna előretörése is – mondja Paragi Emese, a SOLE-MIZO Zrt. brand menedzsere.
A SOLE-MIZO piaci pozíciója a túródesszert kategóriában továbbra is stabil, mind mennyiségben, mind értékben a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A cég SOLE Flört túródesszert név alatt kínálja a kategóriában termékeit. Folyamatosan törekednek az innovációra: ennek szellemében a SOLE Flört túródesszertek a tavalyi év végén megújultak, egyedi csomagolásba kerültek.
– Az ezüstfóliába csomagolt csemegék igazi kuriózumot jelentenek a piacon fogyasztócsalogató csomagolásukkal – nyilatkozza Paragi Emese. – E prémium kategóriás termékeket natúr, gyümölcsös (epres és barackos) és a piacon egyedülálló fehér csokis ízesítésben (Domino) kínáljuk.
Az idei év elején a MIZO Boci almárkát is ebben az irányban szélesítették: a gyerekek kedvencének szánják a MIZO Boci túródesszertet. Az eddigi visszajelzések alapján kedvező a termék fogadtatása, tudtuk meg Paragi Emesétől, köszönhetően a barátságos Boci designnak, az aranyszínű, figyelemfelkeltő csomagolásának és a termék harmonikus ízének.
– Cégünk az egészséges életmód iránt elkötelezettekre is gondol: ők a Norbi Update 1-es túró rúddal büntetlenül kényeztethetik magukat, hiszen a termék hozzáadott cukor nélkül készül – árulta el a brand menedzser.
A SOLE-MIZO a bolti megjelenésére is nagy hangsúlyt fordít: az összes túródesszert speciális, az adott márkára vonatkozóan brandingelt kínáló kartonban kerül kihelyezésre. Eladáshelyi eszközként továbbra is kóstoltatnak új termékeik megismertetése céljából, továbbá számos rendezvényen vesznek részt támogatóként.
A Danone ernyőmárka alá is tartozik túrós rúd.
– A Danone Super Rudi stabilan tartja részesedését, holott az utóbbi időben a kereskedelmi márkák növekedésnek indultak a kategóriában – mondja Kiss Beáta, a Danone Kft. vállalati külső kapcsolatok igazgatója. – Függetlenül a gazdasági helyzettől, mi mindig is a leghatékonyabb és a legtöbb fogyasztót ténylegesen elérő elemek alkalmazására törekszünk. Ezek között megtalálhatók a POS-anyagok, a versenyképes ár kialakítása, a polchely növelése vagy akár a leaflet kommunikáció.
Bonbonok: bombasztikus indulás
A hűtött szeletes édességek között viszonylag új szegmens a túróalapú desszerteké, amelyek tavaly volumenben már 4 százalékot hasítottak ki az eladásokból. A dinamikusan fejlődő kategória sikereit a Pöttyös márkavonalának kiterjesztése, a Bonbon, majd a Pöttyös Pont2 alapozták meg.
– A Pöttyös Bonbonnal és a Pöttyös Pont2-vel sikerült elérnünk az eredetileg kitűzött céljainkat, sőt a Pont2-vel jelentősen meg is haladtuk azokat – mondja Főfainé Kiss Viktória. – A Bonbon 2007-ben limitált kiadásként került a piacra, és ez tisztán addicionális volument hozott a márkának azokban az időszakokban, amikor piacon volt a termék. A Pont2-vel a modern, dinamikus fiatalokat célozzuk, akik a Pöttyös márka legfontosabb célcsoportját képezik. Eleinte a tradicionális kereskedelemben volt keresettebb a termék, de mostanra mind a modern, mind a tradicionális csatornákban egyformán jól teljesít.
Új szereplőnek számít a túródesszertek szegmensében a Biohun Kft., Kiss túró bon-bon elnevezésű termékével.
– A Kiss túró bon-bon kategóriájának egyik jelentős innovációja lehet – nyilatkozza dr. Galambos János, a BioHun Kft. részéről. A termék logó és formavédett, tartósítószert nem tartalmaz. Mogyoró krokant szórása és mogyorókrém töltése is megkülönbözteti a piac többi hasonló termékétől. Natúr és kókuszos változatban gyártjuk, de további újdonságok is lapulnak még a tarsolyunkban. Innovációnkkal igyekszünk megteremteni a hagyomány és a modern táplálkozás összhangját. Szerintünk a tejdesszertek több termékkategória határán helyezkednek el, egy kicsit tejtermék, egy kicsit édesség és talán egy kicsit snack is. A termékünk nevéből adódó (Kiss túró bon-bon) játékosságot igyekszünk a későbbiekben célcsoportos aktivitással kihasználni, és azt a hozzá legjobban illő promóciós elemekkel támogatni. A legfontosabbnak az ötletességet tartjuk – tette hozzá végezetül dr. Galambos János.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >