Több pénz jut a Bocuse versenyre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 13. 10:45

Május első felében röppent fel a hír, hogy a költségvetés a korábbi információk szerinti összegnek több mint duplájával, 614,8 millió forinttal támogatja jövőre a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjének megrendezését Budapesten.

Hamvas Zoltánt, a Bocuse d’Or Akadémia elnökét az okokról kérdeztük.

– Ahogyan már a pályázat benyújtásakor világos volt, a kormányzat vállalta, hogy a nemzetközi verseny megrendezésével kapcsolatos költségekben részt vállal – mondta el lapunknak az elnök. – 2016-ban Magyarországra érkeznek a nemzetközi gasztronómia legjelentősebb szereplői, elsőrangú séfek, szakértők és szakírók. A csapatokat étteremvezetők, tanulók, üzletemberek és népes szurkolótábor kíséri. A több ezer fő vendégül látása önmagában is jelentősen hozzájárul a turizmus céljaihoz, emellett a hazai tradíciókra, alapanyagokra és ételekre, a főváros programkínálatára irányul majd a figyelem. A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy a gasztroturizmus egyre jelentősebb erő, egy ilyen esemény a magyar alapanyagokra, borokra is ráirányítja a figyelmet. Az ICCA, a rendezvényszervezés egyik legnagyobb szakmai szervezetének legfrissebb statisztikai jelentése szerint egy nemzetközi rendezvényre érkező vendég átlagosan 2424 dollárt, azaz több mint 630 000 forintot költ, ez napra lebontva átlagosan 678 dollárt, mintegy 180 000 forintot jelent. Ez a szám jól mutatja, hogy ez egy olyan befektetés, amelyből az egész gazdaság profitálhat – kicsit talán a Forma 1-hez tudnám hasonlítani. A költségek többek között tartalmazzák az érkező csapatoknak a szállás, az utazás, az étkezés költségeit, a program megvalósításának egy részét, például a magyar gasztronómiát bemutató gálavacsorát és sok egyéb elemet, hiszen egy nagyon komplex, többnapos nemzetközi eseményről van szó.

Kapcsolódó cikkeink