Több figyelmet kap az agrárgazdasági K+F az unióban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 04. 15:25

Az eddiginél több figyelmet kívánnak fordítani a jövőben az agrárgazdasági kutatásokra és fejlesztésekre az Európai Unióban. Ennek jegyében rendezik meg azt a kétnapos budapesti konferenciát, amelyet az unió Agrárkutatási Állandó Bizottsága (SCAR) szervezett meg „Útban a fenntartható élelmiszerfogyasztás és –termelés felé egy forráskorlátozott világban” címmel.

A nemzetközi tanácskozást V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitotta meg szerdán a magyar fővárosban. Az államtitkár megnyitójában aláhúzta: a mezőgazdaságot a korábbiaktól eltérően multifunkcionális szempontból kell vizsgálni, és nem szabad kizárólag termelés centrikusan kezelni. Ezért a termelésnek, a vidékfejlesztésnek, a környezetvédelemnek és az élelmiszerfogyasztás optimalizálásának egy egységes fenntartható rendszert kell alkotnia.

Az agrárkutatási tevékenységet pedig azért kell fokozni, mert 40 év múlva a mai prognózisok szerint a jelenlegihez képest 70 százalékkal megnő a világ élelmiszer-szükséglete. Így az új kihívásokat nagyon is komolyan kell venni, és megfelelő válaszokat kell rájuk adni. Ennek jegyében az Európa 2020 Stratégia öt célkitűzése közül az egyik az unió kutatás-fejlesztési feltételeinek javítása.


E stratégia értelmében a cél az, hogy az unió GDP-jének 3 százalékát kutatás-fejlesztésre kell fordítani. Hazánk korábbi vállalásának megfelelően a magyar K+F ráfordítások szintjét a bruttó hazai termék 1,8 százalékára kívánja növelni. Ennek részeként az agrárkutatásoknak lehetővé kell tenniük annak a tudásanyagnak az összegyűjtését, amely a vidékfejlesztés valamint a fenntarthatóságot előmozdító tényezők számbavételéhez és megértéséhez szükségesek.

Kapcsolódó cikkeink