Több brit kocsma is elfogadja a virtuális pénzt

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 24. 10:40

Nagy-Britanniában már több városban is működik olyan pub, ahol Bitcoinnal is lehet fizetni. Az ötlet Stephen Early-től, ezen kocsmák alapítójától ered, aki informatikus-kutató is egyben – írja a Guardian. Berlinben lemezboltban és éttermekben is használható a virtuális fizetőeszköz.

“2011-ben vettem néhány Bitcoint, de nem igazán tudtam, mit kezdjek velük. Így gyakorlatilag betettem őket egy fiókba, és elfelejtkeztem róluk” – mondta el Stephen Early, aki lehetővé tette pubjaiban a Bitcoinnal való fizetést. Early Bitcoinjainak értéke időközben 20-szorosára nőtt, de még mindig nem tudott venni értük semmit sem. Ekkor döntött úgy a kocsmatulajdonos, hogy pubjaiban Bitcoinért kínálja a sört.

Az alapító néhány nap alatt megírta és telepítette azt a programot, amellyel a kocsmákban ezt lehetővé tudta tenni. Fizetéskor a pénztáros két gombnyomással előállít egy QR-kódot, amelyet a sörözni vágyó Bitcoin tulajdonos beolvas mobiltelefonjával. Ezután BTC-t levonják a számlájáról, a pénztáros pedig visszaigazolja a tranzakciót. Egy zsúfolt bárban nem biztos, hogy eléggé gyors ez a megoldás, azonban egy csendesebb pubban akár egy kártyás fizetés gyorsaságával is vetekszik.

A kocsmákban eddig 800 font értékű Bitcoinért adtak el sört a vendégeknek. “Abszolút nem számítottam arra, hogy ilyen sokan lelkesednek majd az ötletért, és bejönnek kipróbálni” – tette hozzá Early. Egyre több helyen fogadnak már el a való életben virtuális pénzt. Így van ez például Berlin Kreuzberg negyedének több éttermében és sörözőjében, illetve egy lemezboltban. Írországban is létezik egy olyan fogadó, ahol a szállás és az étkezés fejében Bitcoint is elfogadnak.  (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink