Testről és lélekről

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 07. 22. 10:57

Minden egészséges lelkű ember testileg is egészséges akar maradni élete végéig. És mivel ez a szükséglet – akárcsak a környezettudatosság, fenntarthatóság, kényelem, sokszínűség igénye – a fogyasztásban is realizálódik, az ipar és a kereskedelem folyamatosan alkalmazkodik ezekhez az elvárásokhoz. Az egészségkultusz lassan a tömegtermékek világát is megváltoztatja.

Egy, az interneten a közelmúltban végzett hazai kutatás szerint a koronavírus első hullámában a 4500 megkérdezett közel harmada jobban odafigyelt a korlátozások alatt a tápláló étrendre, 27% több gyümölcsöt, 21% több zöldséget evett.

Az egészségtudatosság a magyar köztudat részévé vált, a modern ember próbál ügyelni arra, hogy megfelelő arányban fogyasszon tápanyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat, proteineket és zsírokat. Az eligazodás viszont nem is olyan egyszerű a témában: divatok, tévhitek, egymásnak ellentmondó információk is befolyásolják gondolkodásunkat, és a területet még a dietetikusok sem mindig tökéletesen „uralják”.

Elveink vannak, karókat szúrunk le, és már nem kalóriát számolunk, sokkal inkább keressük azoknak a termékeknek összetevői között egyes alkotóelemek meglétét vagy hiányát, amiket a személyes diétánknak megfelelőnek gondolunk.

Hívószó: diéta

A ma népszerű diéták némelyike elméletekre épül; még azt sem mondjuk, követésük hit kérdése, hiszen van alapjuk, legfeljebb túlságosan egyoldalú alkalmazásuk okozhat problémákat. Akadnak olyanok is, amelyek hevesen vitatottak.

Erős motivációkkal felvértezve hajlamosak vagyunk még a főként tiltásokra épülőket is elfogadni, hosszú távon persze akkor, ha annak ígéretei beteljesülni látszanak. Az egészséget várjuk, a jó közérzetet, a ki­egyensúlyozottságot; közvetve sokszor – kimondva-kimondatlanul – a fogyástól várva ezeket.

Nagyobb figyelmet igényelnek, ám harmonikusabbak az életfilozófiákhoz, életstílusokhoz kötődő diéták. A másfél évtizede Európa és Amerika gazdagabb országaiban megjelent indiai ayurveda kiindulópontja az egyensúly keresése minden területen, ugyanakkor nagyon is gyakorlati alapokon nyugszik még a hozzá kapcsolódó étkezés is. A 2500 éves mediterrán diéta a mértéktartó táplálkozásról szól, az arányosságról, meg a zöldségekről és gyümölcsökről, az alacsony zsírtartalmú ételekről, a teljes kiőrlésű gabonákról, halakról, fehér húsokról. Figyelemre méltó a mostanában kibontakozó intuitív étkezés filozófiája is: a testedre hallgass, ne a kalóriákat számold – kérdés, tudunk-e ehhez a gondolkodáshoz eléggé előítélet-mentesek lenni.

Logikusan is, zsigerből is

Hogy éppen melyek a legdivatosabbak, azt a modern termékek csomagolásán azonosíthatjuk be a legkönnyebben: a leírás tartalmazza őket. Az konkrétan rögzítve van, ha vegetáriánus, vagy a tartalom megfelel a paleo diéta előírásainak, de hogy például a feljövőben lévő keto, vagy a makrobiotikus diétához is illik-e, azt a részletekből kell megállapítanunk.

Hogy miből készül egy termék, az adott, minden mást, ami benne mentes, csökkentett, dúsított, azt (egyre fontosabb) pluszként fogunk fel. Kell-e mondanunk, mi a dolga a jó termékfejlesztőnek?

A csökkentett cukor-, só- és zsírtartalmat szinte elvárjuk (bár közben nem értjük az elhízás járványszerű terjedését), ezek szerepeltetése a termékleírásokban magától értetődik, de az igazi sztárígéretek ma már az olyanok, mint a pre- és probiotikumok, a növelt fehérjetartalom, a laktóz-, glutén- és/vagy cukormentes, a vegetáriánus, de még a paleo is, valamint a fizetőképes rétegeknél a bio és a fair trade. Logikus is, hiszen már nemcsak azt tudjuk, hogy a súlyfelesleg káros, de már azt is (de ha nem, akkor minimum gyakran halljuk), hogy mennyire fontos emésztő- és érrendszerünk egészsége vagy az egészséges izomzat építése.

Aduk a pakliban

Úgy tűnik, minden étkezési trendet überel a vegetariánizmus és a vegánizmus terjedése. Divattá válik a flexitariánizmus, ami leegyszerűsítve vegyes étkezést jelent, a briteknél például rendkívül népszerű a veganuary, azaz a húsmentes január mozgalom és a „húshagyó” hétfő – ez utóbbi az USA egyes államaiban kis túlzással szinte már intézményessé válik.

A londoni székhelyű GlobalData PLC kutatásai szerint a modern világ lakosságának 5%-a flexitariánusnak vallja magát, másik 5% vegetáriánusnak.

A vegetáriánus konyha terjedése meg­állíthatatlannak tűnik, ami elsősorban az egészséges életmódra való törekvés része, de a fenntarthatóság igényére is épül: az ökológiai lábnyom csökkentésének lehetősége a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban sokak számára vonzó hívószó. Vannak, akik vallási vagy közvetlen egészségi okokból nem esznek húst, a fiatalabb korosztályokat pedig már az állatok védelme is motiválja.

A fogyasztók számára azonban nemcsak a zöldségek, de a növényi fehérjék is felértékelődnek saját kategóriáikban. Szükségleteikből termékek, sőt, terméktípusok fejlődnek ki, és most már új márkák százai, talán ezrei is.

A zöldségek a laktózérzékenyek és a fogyókúrázók számára a hús mellett a hagyományos liszteket és a rizst is helyettesítik.

Ma abszolút favorit a karfiol: az ipar egyre nagyobb mennyiségben gyárt belőle pizza- és tortillatésztát, chipset, crackert, ropit és puffasztott rágcsálnivalókat, na és pótrizst. És nemcsak karfiolból lehet ám spagettit, makarónit vagy éppen fussilit választani, készülnek tészták sütőtökből, vörös lencséből, céklából is.

Mozgásban

Más fontos trendek is alakítják életmódunkat, gondolkodásunkat és így táplálkozásunkat is, amelyeket magától értetődőként kezelünk, bár a vírus idején más attitűddel viszonyulunk hozzájuk, mint békeidőben. Felértékelődött a helyi termékek jelentősége – ebben „új” okok is közrejátszottak –, és a társadalmi felelősség gondolata is mélyebb értelmet nyert. És bár a biogazdálkodás 100 miliárd dollárt meghaladó piaca feltehetően nem volt nagy veszélyben, nem kell ahhoz Maslow-piramis, hogy értsük: élelmiszer-ellátási pánik idején a legtudatosabb fogyasztó igénye is háttérbe szorul az organikus és a fair trade termékekre.

A funkcionális termékek megállíthatatlan terjedésére a trend szó talán már nem is megfelelő – ez már a jövő étkezésének egyik alappillére. Nemcsak azért tudunk velük azonosulni, mert remekül illeszthetők a fenti trendek legtöbbjébe, a 21. század másik gigatrendjéhez, a snackek evolúciójához is, ráadásul megnyugtató a tudat, hogy a „vétkezéssel” nemcsak kényeztetjük, de gyógyítjuk is magunkat.

Sokatmondó, hogy tavaly készült kutatások szerint az amerikaiak kétharmada már keresi, sőt, elvárja az egészséges hozzáadott értékeket az élelmiszertermékekben!

Snackification

A snack tehát a másik óriási csoda; hatalmas tempóban fejlődő világáról ugyancsak elmondható, hogy minden modern trendek olvasztótégelye – olyanoké is, ami cikkünkben eddig szóba sem került, pedig ma meghatározzák a fogyasztó választását: a kényelmi termékek trendje, a falatnyi ételek divatja, az on-go étkezés, a változatosság igénye, a különféle konyhák fúziója.

A snackek sokféleségének elemzése önmagában is megérne egy misét. Azt mindenképpen tudni kell róluk, hogy már régen nem, vagy nem csak a nassolásról szólnak: felgyorsult életünkben gyakran helyettesítik a főétkezést, vagy annak egy-egy fogását. Többnyire az egészségtrendekhez alkalmazkodnak, és sokszor készülnek szokatlan vagy extrém alapanyagból.

A kutatások szerint a felnőtt fogyasztók maguknak vásárolva az ízt tartják a legfontosabb kritériumnak, gyerekeiknek választva elsősorban az egészséges összetevők ígérete befolyásolja őket. Az édes ízvilágúakat többnyire a főétkezések utáni desszertként vásárolják, a sósat, pikánsat pedig azok között vagy helyett fogyasztják.

Ipacs Tamás

 

A tudatosságra alapoznak

Tőzsér Judit - Lidl

Tőzsér Judit
kommunikációs vezető
Lidl Magyarország

Az egészségmegőrzésben fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás és a tudatos termékválasztás – elemez Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője –, amit a polcainkon megjelenő új termékek és állandóan bővülő kínálat is alátámaszt. Vásárlóink nemcsak finom ételekre vágynak, de egyre tudatosabban figyelnek a termékek eredetére is. Mind fontosabbá válik, hogy a húsok olyan termelésből származzanak, ahol az állatok génmódosított szervezetektől mentes takarmányon nevelkednek. Ebben nyújt segítséget az áruházlánc GMO-mentes Húsfarm saját márkás termékkínálata. A fogyasztók tudatosságát szem előtt tartva a vállalat kifejlesztette Pikok Pure termékcsaládját, mely hústermékek természetes összetevőkből állnak, magas hústartalommal rendelkeznek, adalék-, színezék- és tartósítószer-mentesek. A Lidl új, növényi alapú húspótló készítményei „Next Level Meat” márkanév alatt kerültek forgalomba, a 100 százalékban vegán termékek alternatív és klímabarát táplálkozást tesznek lehetővé, így csökkentve az ökológiai lábnyomot. //

Folyamatos alkalmazkodással

MaczelkaMárk - SPAR

Maczelka Márk
kommunikációs vezető
SPAR

Választékunk az elmúlt másfél évben jelentős átalakításon ment keresztül – hangsúlyozza Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. – Folyamatosan törekedtünk arra, hogy a választékunk szintjén is támogassuk az új trendeket (tudatos, cukor nélküli, gluténmentes táplálkozás), a vásárlóink igényeinek figyelembevételével. Az emiatt létrehozott „életmód” kategória tartalmazza az egészségtudatos táplálkozáshoz kapcsolódó termékeket – ezt célzott marketingkampányokkal is kommunikáljuk.

Forgalmukban az egészségtrendekhez köthető termékek aránya dinamikusan növekszik, az etikus, fenntartható termékek még nem annyira elterjedtek, a helyi termékekre pedig eddig is nagy hangsúlyt fektettünk, támogatva ezzel is a hazánkban működő vállalkozásokat. Hatalmas az igény arra, hogy az egészségesen táplálkozók, vagy valamilyen intoleranciával rendelkezők is snack jellegű termékekhez jussanak. Folyamatosan bővítjük a brand és saját márkás választékunkat is a kategóriában. A válság kezdetén az alapvető termékek iránt keletkezett kiugró kereslet, de a helyzet normalizálódni látszik. Most arra fókuszálunk, hogy a kialakult körülmények milyen módon változtatják meg a vásárlói szokásokat. //

A minőség is fontos

Az Aldinál kiemelt figyelmet fordítunk az egészségtudatos, diétázó és ételintoleranciával élő vásárlókra – mutat rá Bernhard Haider, az Aldi Magyarország ügyvezető igazgatója –, számukra a folyamatosan bővülő, több mint 110 termékből álló Enjoy Free! saját márkás termékcsaládját kínáljuk. Egyre többen választják a bio, a vegetáriánus, a cukormentes és csökkentett cukortartalmú ételeket, valamint – elsősorban etikai megfontolásokból – a növényi és pálmaolajmentes táplálkozást is. Számottevően bővült mentes termékeink kínálata, 2020-ban mintegy 70%-kal több ilyet forgalmazunk, mint 3 évvel korábban.

A kiegyensúlyozott étkezés részei a magvak és aszalványok is, így folyamatosan nő a kereslet a snackjellegű termékekre. Kínálatunkban számos innováció található, köztük a különböző ízesítésű magvak is, például a pörkölt csicseriborsó chilis, barbecue ízesítéssel. Növekvő a különféle egészséges zabszeletek népszerűsége, de a biotermékekből is egyre nagyobb a választékunk. Natúr termékeink alapvetően magasabb árkategóriába tartoznak, de a fogyasztók a jó minőséget és karakteres ízt itt is hajlandók megfizetni. //

Erősödik a biovonal

Varga Eszter - Tesco

Varga Eszter
külső kommunikációs
menedzser
Tesco

Az elmúlt két évben választékunk közel egyharmada lecserélődött – állapítja meg Varga Eszter, a Tesco külső kommunikációs menedzsere –, köszönhetően az új trendek és szokások által kialakult igényeknek és gyártói fejlesztéseknek. A glutén- és cukormentes kategóriában, valamint a protein szegmensben a legnagyobb növekedés – saját márkás termékeink között is.

Az egészséges életmódhoz, speciális étrendekhez köthető termékek aránya a választékban folyamatosan nő; tavaly nyáron például a bioélelmiszerek értékesítése egyharmadával emelkedett. A Tesco Organic saját márkás termékvonalba többek között gabonapelyhek, olajos magvak, üdítőitalok, teljes kiőrlésű tészták is tartoznak.

Az egészségesebb snackválaszték tekintetében is tapasztalható a kínálat bővülése. A különböző zöldségchipsek, lencse, humusz, rizs alapú snackek kínálata, folyamatosan bővül. Ráadásul ezeknek az ára nem igazán tér el a „normál” snackekétől, ez is fokozza népszerűségüket. E kényelmi termékek jellemzően magvakat tartalmaznak, gluténmentesek, vagyis a speciális étrendet követőknek is kiváló alternatívát nyújtanak. //

Építünk a helyi termékekre

Kanyó Roland - dm

Kanyó Roland
marketing- és
PR-menedzser
dm Magyarország

A dm kiemelt területként kezeli a környezettudatosságot – hangsúlyozza Kanyó Roland, a dm marketing- és PR-menedzsere –, bio, környezetbarát és natúr termékek egyre szélesebb választékát kínáljuk. Saját márkás termékeink fejlesztésénél kiemelt szerepe van a fenntarthatóságnak.

Cél, hogy minél több helyi termék kerüljön a szortimentbe, ezt a dmStart! program is támogatta az elmúlt évben. Márkatermékből 600, saját márkás termékből 850 terméket sorolunk a fenntartható termékek közé. 900 élelmiszertermékből 450, a fele bioélelmiszer a polcokon. A dm széles mentesválasztékot is kínál, közülük a legkedveltebb termékek közé tartoznak a gabonaitalok, és keresettek a cukormentes édességek, csokoládék és natúr/sós/ízesített snackek is.

Bővült a választék az eat and go termékek terén az elmúlt egy évben, ezzel a megváltozott életvitelre reagáltunk. A tartós élelmiszerek iránt a dm-ben is nagy a kereslet, ilyenek például a gabonaitalok, a lisztek és a tészták. Két számjegyű növekedés tapasztalható az élelmiszer kategóriában – ez a járvány hatására megsokszorozódott. //

A célcsoport is predesztinálja a sikert

Szabó Réka - kifli.hu

Szabó Réka
kereskedelmi igazgató
Kifl i.hu

A Kifli.hu Online Szupermarket 2019. decemberben nyitotta meg virtuális kapuit – mondta el Szabó Réka, a cég kereskedelmi igazgatója. – Termékmátrixunk kialakítása, menedzselése és finomhangolása most az egyik legfontosabb feladatunk. Ebben a mátrixban az egészségtudatos termékek kiemelt helyet foglalnak el.

A kifli.hu eleve az etikus, fenntartható, helyi hívószavak világtrendjéhez köthető termékekre fókuszálva építi választékát, így ezek aránya jóval magasabb benne, mint az iparági átlag. Vásárlóink nem kis hányada megengedheti magának akár a prémium snackek, falatok rendszeres fogyasztását is, értelemszerűen kínálatunk gazdag ezekből a termékekből.

Nő a vásárlók bizalma az online szereplők iránt; sokuk csak így tudja a kontaktusmentes vásárlást megvalósítani. Viszont preferenciáik abban nem változtak, hogy szeretnének gyorsan, akár aznap hozzájutni a megrendelt termékekhez, friss és szép áruhoz, abban az idősávban, amikorra azt megrendelték versenyképes áron. //

Snackification

A snackek világa a gasztronómiai trendek olvasztótégelye, gigantikus boszorkánykonyha.

Testről és lélekről - snackification

Egy sorozat az ezerféle szárított, sütött, puffasztott zöldség közül

Testről és lélekről - snackification

Eddig is sztár volt az ízesített popcorn, ezután pláne az lesz: már héj nélkül is pattogtatják

Testről és lélekről - snackification

Elsőre hihetetlennek tűnik: luxuscsokoládé fodros kellel (meg magokkal)

Testről és lélekről - snackification

Nem kevésbé bizarr
a cukormentes mályvacukor sem!

Testről és lélekről - snackification

A húsos rágcsálnivalókra is nehéz ráismerni,
ezek például sertés- és csirkehúsos szeletek,
tojássárgájával, almával

Kapcsolódó cikkeink