Tesco: 2017-ben is kétszámjegyű a béremelkedés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 07. 11:28

A Tesco-Global Áruházak Zrt. idén 13 700 munkavállaló bérét emelte átlagosan 12,4%-kal, tehát – a tavalyi év után – 2017-ben is kétszámjegyű béremelkedés valósult meg. A vállalat hosszú távú célja és a bérfejlesztés fő irányelve is változatlan: a teljes bércsomagot tekintve továbbra is a három legjobban fizető élelmiszer-kiskereskedelmi lánc közé szeretne tartozni, miközben elsősorban a legalacsonyabb fizetések emelésére koncentrál, de fontosnak tartja, hogy a bérek ne csússzanak össze.

tesco-ber

A Tesco az elmúlt két évben 7,4 milliárd forintot költött Magyarországon béremelésre. A vállalat tavaly az elmúlt időszak legnagyobb mértékű bérfejlesztését hajtotta végre Magyarországon, és a megkezdett munkát az idei évben is folytatja. A jelenlegi és a januári növekedéssel együtt, idén 13 700 kolléga fizetése átlagosan 12,4%-kal emelkedett, ami azt jelenti, hogy idén is kétszámjegyű növekedést ért el a vállalat. Az áruházakban dolgozó több mint 12 ezer munkavállaló (például árellenőrök, árufeltöltők, bevásárlási asszisztensek, bolti eladók és pénztárosok) fizetését alapul véve az idei növekedés összesen 14,8%-os.

A Tesco mindig betartja a jogszabályokat, így januárban is a jogszabályi változásnak megfelelően emelte a szakképzett munkatársak bérét. Fontos kiemelni, hogy az áruházlánc ennél nagyobbat lépett: szakképzettségtől függetlenül minden munkatársának a garantált szakképzett bérminimumot fizeti, ami több mint 26%-kal magasabb a kötelező legkisebb havi minimálbérnél. Miközben a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly 4-5% körül bővült, a bérek növekedése ennek többszöröse volt. A minimálbér-emelkedés pedig a jövő évben is folytatódik. Ezen szempontok mentén nézve a vállalat idén azonos mértékben fektetett a bérekbe, mint tavaly, jóllehet a befektetések elosztását a piaci körülmények változása befolyásolta. A Tesco célja, hogy minden munkatársa fizetését a szakképzett bérminimum fölött tartsa a jövőben is, emellett pedig a júliusi bérnövekedés a bérek összecsúszásának kezelését is célozta.

A Tesco minden évben egyértelmű irányelvek alapján határozza meg a béreket. Mivel a vállalat elkötelezett, hogy fenntartható és sikeres működést folytasson a régióban – így Magyarországon is –, ezért a közép-európai piac teljesítménye határozza meg, hogy miből gazdálkodhat. Az áruházlánc egy olyan fizetési mátrix kialakításán dolgozik, ami tükrözi a pozíciók összetettségét és a betöltésükhöz szükséges tapasztalati szintet. Fontosnak tartja, hogy minden munkavállaló bérébe fektessen, emellett pedig az adott országon belül regionálisan eltérő munkaerőpiaci feltételeket is figyelembe veszi.

[1] 2016 júliusában egy bolti eladó bére 143 700 forint volt, 2017 januárjában ezt 161 000 forintra, majd idén júliusban még tovább, 165 000 forintra emelte a Tesco. Összességében tehát az ezekben a pozíciókban dolgozók bére 143 700 forintról 165 000 forintra nőtt, ez pedig 14,8%-os emelkedést jelent.