Tesco: 1 milliárd fölötti féléves nyereség, csökkenő profitdinamika

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 07. 00:03

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarket hálózata, a Tesco 1,03 milliárd fontos nettó profitot könyvelt el az első félévre vonatkozóan, egy évvel korábban 1,01 milliárd fontos értéket regisztráltak.

Az árbevétel 9,2 százalékkal 27,8 milliárd fontra nőtt. Az igazított profit értéke 8,3 százalékkal 1,57 milliárd fontra emelkedett, ami felülmúlja az 1,48 milliárd fontos elemzői várakozásokat. A vállalat új üzletágakba fektet be, stabil pénzügyi pozíciójának köszönhetően pozitívak a kilátások – írja a tozsdeforum.hu.
A vártnál némileg jobb eredmények közzététele előtt az elemzők megállapították, hogy
a Tesco Aldi és Lidl diszkont-áruházláncokkal folytatott árversenye a vásárlók megtartására ugyan elegendő volt, ám várhatóan a jövőre nézve kevesebb profitot hoz. Javíthat ugyanakkor a Tesco teljesítményén  hűségkártya programjának fejlesztése. A szupermarketlánc további növekedését elsősorban a társaság dél-koreai akvizíciója biztosíthatja, amely ellensúlyozhatja az elsősorban Magyarországon, Csehországban és Írországban az elmúlt időszakban tapasztalt visszaesést – írja a napi.hu.
Az Origo internetes portál rámutatott, hogy 11 éve nem jelentett olyan szerény profitdinamikát a társaság, mint most.
A Tesco véleménye szerint a diszkont áruk és a klubkártya-rendszer egy évvel ezelőtti bevezetése jelentős fejlődést hozott a vetélytársakhoz képest. A Nielsen felmérései szerint a Tesco augusztusban nagyobb forgalmat bonyolított Nagy-Britanniában, mint elsőszámú riválisa, a Sainsbury’s. A Tesco vezére lassú, de biztos javulásra számít,szerinte már túllendültek a mélyponton – közölte a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink