Tények az élelmiszer-feldolgozásról és –biztonságról

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 05. 13:52

Magyarországon 2010-ben az élelmiszer-feldolgozás bruttó termelési értéke elérte a 2.036 milliárd forintot – egyebek mellett erről is tájékoztatta az országgyűlési képviselőket Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten az Országgyűlés szakbizottsága élelmiszerbiztonsági albizottságának ülésén.

Közölte továbbá azt is, hogy a kivitel értéke a múlt évben elérte a 648 milliárd forintot. A foglalkoztatottak száma ezen a területen valamivel meghaladta a 97 ezer főt. A több mint 4 embert foglalkoztató vállalkozások száma 2.673 volt, amelyből 96 százalék kisvállalkozás, míg 80 százalékuk a mikrovállalkozások kategóriájába tartozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.

A termelés volumene 10 év alatt 20 százalékkal, a belföldi értékesítés 30 százalékkal esett vissza. Emellett a külföldi tőke aránya szintén csökkenő mértékű volt, ami jelenleg 48 százalék. A külföldi tőke aránya ugyanis 2000-ben még ezen a területen 62 százalékot tett ki. A beruházások értéke megközelítette a 90 milliárd forintot, pontosan 89,9 milliárd forint volt. Magyarország élelmiszer-önellátási szintje jelenleg mintegy 120 százalék, a fenntarthatóságot figyelembe véve pedig mintegy 150 százalékra bővíthető – jelezte a helyettes államtitkár.

Bognár Lajos emlékeztette a honatyákat, hogy a Nemzeti Vidékstratégiában az élelmiszerbiztonság kiemelt helyen szerepel. Ennek oka, hogy a biztonságos élelmiszer előállítása alapvetően fontos piacmegtartó és bővítő erő mind a bel- mind pedig a külföldi piacokon.

A helyettes államtitkár aláhúzta: a vidékfejlesztési tárca prioritásai közé tartozik a kis élelmiszer-előállítók helyzetének könnyítése annak érdekében, hogy termékeik piacra jutását meg lehessen könnyíteni. Ezért felülvizsgálják az élelmiszerlánc-felügyelet által alkalmazott díjakat, valamint a különböző jogszabályokat is. Emellett az élelmiszerbiztonság garantálása érdekében erős, átlátható hatósági tevékenységre is szükség van. A bizottsági ülésen részt vevő országgyűlési képviselők azon a véleményen voltak, hogy a nemzetközi viszonylatban jól működő magyar élelmiszerbiztonsági rendszert továbbra is fenn kell tartani.

Kapcsolódó cikkeink