Tények a magyar baromfitermékekről

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 20. 12:06

Jó minőségű, biztonságos húst és tojást kínálnak a hazai baromfiágazati vállalkozások a fogyasztóknak, akik megfizethető áron juthatnak a termékekhez – szögezi le “Tények a magyar baromfitermékekről” című közleményében a Baromfi Termék Tanács (BTT). A szervezet szerint az utóbbi időszakban azonban egyes hírekben és nyilatkozatokban olyan felelőtlen, hitelrontó és riogató kijelentések hangzottak el, amelyek nemcsak a magyar baromfitermékek jó hírének ártanak, hanem valódi élelmiszer-biztonsági kockázatot is hordozhatnak.

Egyre másra jelennek meg olyan hírek és nyilatkozatok az utóbbi időszakban, amelyek a hazai baromfitermékekről valótlan és a fogyasztókat félrevezető ostobaságokat állítanak – hívja fel a figyelmet a BTT. Ezek gyógyszerek túladagolásával, antibiotikumokkal, sőt hormonok használatával, valamint „szemét” takarmányok etetésével riogatják a fogyasztókat.

A hazai baromfitartásban és baromfihizlalásban – hasonlóan a humánegészségügyhöz – néhány fertőző baromfibetegség ellen vakcinázással (védőoltással) kell védekezni. Szemben a „szemét takarmányozásra” vonatkozó, hitelrontó állításokkal, a baromfitakarmányok alapját 70-80 százalékban hazai termelésű, genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes kukoricafajták és egyéb gabonafélék adják. Ezen kívül vitaminokat, nélkülözhetetlen ásványi anyagokat kapnak az állatok, nem többet és nem kevesebbet, mint amennyi egészségük és termelésük érdekében szükséges.
A hazai baromfiszektor jó minőségű és biztonságos húst és tojást kínál, megfizethető áron juttat a fogyasztóknak, és az ágazati vállalkozások termékeiket környezetbarát módon, hazai takarmányok etetésével állítják elő – nyomatékosítja a BTT. Természetesen kaphatók a prémium kategóriába tartozó alternatív baromfitermékek is, ám ezek ára 2-3-szorosa az előbb említett áruknak, így azok fogyasztását csak rendkívül szűk vásárlói réteg engedheti meg magának. Ezt erősíti az a tény is, hogy míg egy-egy észak-amerikai vagy ausztrál vásárló jövedelmének 12 százalékát fordítja élelmiszerekre, addig az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint ez az arány Nyugat Európában 15 százalékos, Magyarországon pedig már ma is 27 százalékos.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint egyébként Magyarországon tilos az antibiotikumok használata, az állati fehérjék etetése és a GMO takarmánynövények termesztése, hormont pedig soha nem használtak baromfifélék felnevelésénél, ahogyan a húscsibéket sem tartják ketrecekben – hangsúlyozza a terméktanács. A szervezet hozzáteszi: a kereskedelmi forgalomban kapható baromfitermékek mindegyike folyamatos szigorú élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon esik át, védve ezzel a hazai fogyasztókat. Ezeknek együttesen köszönhető, hogy hazai eredetű élelmiszerbotrány az utóbbi évtizedekben nem fordult elő, nem úgy, mint több nyugat európai országban.

A BTT szerint a felelőtlen kijelentések és nyilatkozatok összezavarják a vásárlókat, és ezzel nemcsak ártanak a magyar baromfitermékek jó hírének, hanem elmozdíthatják a fogyasztást az esetenként gyengébb minőségű, ellenőrizetlen termékek vásárlása felé, amely már valódi
élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet.

Kapcsolódó cikkeink