Tele borpincék, védett pálinkák

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 14. 08:00

Az elmúlt esztendőben mintegy 6-7 százalékkal csökkent Magyarországon a sörfogyasztás. A Magyarországon eladott sörök mennyisége – ezzel párhuzamosan a sörgyártás is – már három éve folyamatosan csökken. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a vállalatok árbevétele is folyamatosan apadna.Az éves átlagnál kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bor érik a pincékben a 2009-es szüretet követően, miközben a hazai borfogyasztás egyes becslések szerint átlagosan 3 millió hektoliter. A pincék nincsenek ugyan nyomasztóan tele, de a legutolsó, augusztus eleji mustra idején a hordókban a 2008-asnál közel 800 ezer hektoliterrel több, 2,8 millió hektoliter bort találtak.
Ez is elmarad ugyanakkor attól a hárommilliótól, amit hosszú évekig felszívott a hazai borfogyasztás. Rontja a helyzetüket, hogy megnőtt az import is: az olasz hatóságok adatai alapján 2007-ben 430 ezer hektoliter, zömében hordós asztali bor érkezett hazánkba, literenként 70-80 forintos átlagáron.
A hazai szeszfogyasztási szokások lassan változnak; egy friss piaci felmérés szerint Magyarországon legtöbbet pálinkára, bitterre és vodkára költünk. A szeszes italokra vonatkozó védelmi eljárás kissé bonyolult. EU-csatlakozásunk óta öt, meghatározott földrajzi területen előállított pálinka került – a közösség egész területére kiterjedő – földrajzi árujelző oltalom alá. A „gyümölcspálinka” és „törkölypálinka” elnevezés és termékcsalád, valamint az italok elkészítésének technológiája tavaly május 19-e óta oltalmat élvez az Európai Unióban. De ezen kívül a szatmári szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka, a kecskeméti barackpálinka, a békési szilvapálinka és a gönci barackpálinka külön védelem alatt áll.
A nemzetközi megjelenéshez a pálinkafőző vállalkozásoknak meg kell erősödniük, többek között fel kell készülniük a nagyobb készletek raktározására, ami a folyamatos piaci jelenléthez szükséges. 2004-ben Magyarországon – a vendéglátást és a kiskereskedelmi forgalmazást beleértve – közforgalomba 800 ezer hektoliterfok pálinka került, 2008-ban már 1,650 millió hektoliterfok. Egy másfajta statisztika szerint a fogyasztás növekedése nyomán tavaly már a forgalomba hozott égetett szeszek harmada pálinka volt.

Kapcsolódó cikkeink