Tejválság lehet Európában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 28. 11:28

Komoly tejipari válság leselkedik Európára, legalábbis ezt jósolja az egyik legnagyobb tejipari cég vezetője. Karácsonyra a tejből és a vajból is kifogyhat a kontinens – írja a CNBC nyomán a portfolio.hu.

Peder Tuborgh, a dán Arla Foods vezére szerint a világ tejkészlete nagyon alacsony szinten van, a tavalyi alacsony tejipari árak miatt a termelők visszafogták a termelést, emiatt pedig egy év alatt 28%-kal nőttek a globális tejárak. Európában olyan rossz a helyzet, hogy Karácsonyra egyes tejipari termékekből, mint a vajból, hiány alakulhat ki.


Miután 2015-ben megszüntették az uniós tejkvótát, a tej ára jelentősen csökkent, ez pedig arra sarkallta a termelőket, hogy visszafogják a tejtermelést. Ennek hatására a tej ára az év elején raliba kezdett és csak mostanra tudott valamelyest stabilizálódni.

Ettől még az Arla Foods vezére szerint a probléma nem múlt el, a cég például több lépcsőben is emelte a termelőknek a tejtermékek után fizetett kilónkénti árat, hogy érdekeltté tegye őket a termelésben. (portfolio.hu)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink