Tej7próba és foci a Tej Világnapján

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 13. 11:20

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2016. június 3-án Telkiben a GLOBALL Football Park Hotelben (Telki Edzőközpont) szervezte meg idei Tej Világnapi rendezvényét. Szakítva a hagyományokkal, ebben az évben nem konferencia előadásokra invitálta a Terméktanács vendégeit, hanem arra kérte, legyenek részesei egy tejfogyasztást népszerűsítő és egészséges életmódra nevelő országos programsorozat indító eseményének.

tejvilagnap

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint hogy felhívjuk az emberek, különösen a nők és a gyermekek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

A tej és a tejtermékek a legértékesebb élelmiszereink közé tartoznak, mert tartalmazzák mindazokat az
anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. Ezekben a termékekben a tápanyagok könnyen emészthető alakban, az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg. A tej az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere. A gyerekek számára különösen fontos a tej, mert tartalmaz majdnem mindent, amire a fejlődésük során szükségük lehet: zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat (β-karotin, A-, D-, E-, K-, C vitaminok), és ásványi anyagokat (kalcium, kálium, nátrium).

A Terméktanács által szervezett 2016. évi rendezvénysorozat központi eleme a ’Tej-Szív’ logó volt,
mely egyre több hazai eredetű tejen és tejterméken megtalálható: egyszerre fejez ki érzelmeket és
értékeket.

A programsorozat üzenete a gyermekekhez szólt, hangsúlyozva az egészséges életmód és a tejfogyasztás kapcsolatát, valamint szorosan kötődve a most zajló Labdarúgó Európa Bajnoksághoz.
A Tej Világnapi rendezvénysorozaton a Terméktanács célja volt egy olyan aktivitássorozat kialakítása, amely egyszerre edukál, a gyermekek aktív részvételét lehetővé teszi és szórakoztat. Ennek megfelelően a gyermekek gyakorlatilag játszva tanulhattak a Terméktanács kiállítási területén.

A kisiskolás gyermekek a számukra kialakított ’Tej7próba’ állomásain végigjárhatták a tej útját. A réten legelő tehenektől eljuthattak az utolsó pontig, ahol már a feldolgozott, friss tejet „vehették le a
polcokról”.

A ’Tej7próba’ állomásait ennek a gondolatnak megfelelően hét részre osztotta a Terméktanács. A hét állomáson különböző érdekes feladatok és szórakoztató események várták a gyermekeket. Mire a tej útjának végére jutottak, nemcsak számos érdekes információt tudtak meg a tejről, hanem egyúttal élményekkel gazdagodva bejárták a Terméktanács által kialakított élménypálya teljes területét (műtehén fejés, tejteke, kvíz, tejszív logós óriás puzzle, vitamin vadászat, tejes zacskóban futás).

A Telki Általános Iskolából 120 fő 4. és 5. évfolyamos gyermek érkezett az eseményre. A gyermek
kispályás focibajnokság Kassai Viktor sípszójával és Nyilasi Tibor kezdőrúgásával kezdődött. A gyermekek természetesen tej-szív logós pólóban fociztak.

Valamennyi gyermek, aki felkereste a ’Tej7próba’ állomásait egy kalauzfüzetet kapott. A füzet
tartalmazta a próba állomásait, amelyeket felkeresve a feladatok helyes elvégzése után kaptak egy-egy
tejszív logós igazoló pecsétet. Miután összegyűlt az állomások valamennyi pecsétje, a gyermekek
felkereshették a tejbárt, ahol mindenki elfogyaszthatta jól megérdemelt jutalmát, egy-egy pohár finom
frissítő tejet, természetesen tejszív logós bögrében.

A rendezvénysorozat megnyitóját Mélykuti Tibor, a Terméktanács elnöke, valamint a ceremónia mester,
Petúr András sportriporter, a Sport1 TV szerkesztő műsorvezetője tartotta.

A sajtótájékoztatón résztvevők (Mélykuti Tibor, Dr. Nagy István, Istvánfalvi Miklós, Kassai Viktor,
Nyilasi Tibor, Harcz Zoltán, Oravecz Márton) a tejfogyasztás és az egészséges életmód fontosságáról
beszéltek.

Nagy István államtitkár elmondta, a tejágazat jelenlegi nehéz piaci helyzetére a megoldást a feldolgozásban és a magas piaci értékű termékek előállításában kell keresni. Az államtitkár az iskolatejprogrammal kapcsolatban közölte: a kormányzati előterjesztésben az szerepel, hogyan lehet növelni a programban résztvevők létszámát. Nagy István szólt arról is, hogy a tejágazat helyzetének
megoldásához elengedhetetlen a termelők, feldolgozók, kereskedők, valamint a fogyasztók együttműködése.

Mélykuti Tibor, a Terméktanács elnöke egyebek mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerepét méltatta, elmondta, ebben az évben a Hivatal sokat tett a tejágazat helyzetének javításáért. Ismertette, jelentős együttműködés alakult ki a hivatallal, amely sokat segít az élelmiszer-hamisítás ellenőrzésében, ami jelentősen hozzájárul a hazai tejágazat megmentéséhez.

A szakmaközi szervezet elnöke elmondta: 2014-ben a tejfogyasztás évi 156,7 kilogramm volt, ami
növekedést jelent az előző évhez képest, ám még mindig elmarad a 2005-ös kiemelkedő évtől,
amikor ez az érték 166,8 kilogramm volt.

A rendezvényen tiszteletét tette Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes
államtitkár is.

A délutáni program során kispályás labdarúgó bajnokság került megtartásra a tejágazat képviselői
számára (’Termelők’-’Feldolgozók’-’Kereskedők’-’Tejesek’ csapatai csaptak össze) – a döntő
mérkőzést Kassai Viktor nemzetközi játékvezető vezette. A labdarúgó tornát a Feldolgozók nyerték.

A Terméktanács további – a fentiekkel azonos programokat kínáló – regionális rendezvényeket szervezett június első hetében Szegeden, Szekszárdon, illetve Debrecenben, általános iskolások bevonásával.

A Terméktanács Közösségi Marketing Alapja szintén támogatta a 2016. június első napján Kaposváron, a Kossuth téren tartott Tej Világnapi rendezvényt, melyen színes műsorokkal várták az iskolásokat és az óvodásokat.

A gyerekek simogathattak bocit, megnézhették, hogyan kell fejni, közös táncot tanultak és mutattak be, utána pedig megkoronázták Somogy Tejhercegnőjét is. Az eseményen résztvevő több mint 500 gyermek mindezt a magyar tejágazat közösségi márkáját, a tejszív logót viselő egyenpólókban tette.

Kapcsolódó cikkeink