Tej Terméktanács: időleges árcsökkenést hozhat az orosz embargó

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 08. 12:00

Az Európai Unió elleni orosz importtilalom átmenetileg csökkenheti a tejtermékek árát, mert az orosz piacra szánt termékeket akár dömpingáron is megpróbálhatják értékesíteni a kereskedők – írja a Népszabadság Online.

tej_uj

A magyar tejtermelőkre nem közvetlenül az orosz szankciók, hanem azok várható közvetett hatásai jelenthetnek veszélyt. Az unióban ragadó termékeket ugyanis dömpingáron is jobban megéri eladni, mint kidobni – mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Kiemelte: a pontos jogszabály még nem ismert, így az érintett termékek köre sem egyértelmű. Ismertetése szerint a magyar-orosz viszonylatban a tejtermékkivitel nem jelentős. Mennyisége évente mindössze 50-100 tonna között alakul, ami értékben csupán néhány százezer euró. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy a lengyel-holland-német sajtok bennragadnak az unió piacán, akkor az olyan nyomást, dömpingárat okozhat, ami gondot jelent. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy átcímkézett – eredetileg az orosz piacra szánt – termékek is megjelennek a piacon. A veszteség csökkentése érdekében ezeket a termékeket elláthatják az összetételtől függetlenül akár egy Magyarországon is megfelelő címkével. Erre a magyar hatóságoknak oda kell figyelniük.

Kitért arra: a szervezet célja a tejtermelők, feldolgozók és kereskedők összefogása annak érdekében, hogy hazai termékkel tudják ellátni a piacot. Ha az eddigi erőfeszítéseknek van eredménye, az talán tompíthatja a kialakult helyzetet – jegyezte meg. (Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink